Takk, og god sommer

HemingOlsen-Bergem 

President i Tannlegeforeningen

Foto: Kristin Aksnes.

Jeg vil gjerne starte med å takke i dette juninummeret av Tidende. Det er så mange tannleger som engasjerer seg i jobben, med pasienter og kollegaer, og utenfor jobben, i lokalsamfunn, frivillighetsarbeid og politikk. NTF er også heldig som har slike engasjerte mennesker i egne rekker. Lokalforeninger, spesialistforeninger, lokale og sentrale utvalg og vårt eget hovedstyre er bygd opp av engasjerte tannleger som ønsker å bidra. De tillitsvalgte er NTFs styrke. De lager lokale og sentrale kurs, de holder kurs og gir tannlegene et sted å være sammen, de lager politikk, de kritiserer politikk, de påvirker politikk, de utfordrer, de krever, de tilrettelegger og tilbyr, de vurderer etikk og moral, de definerer, setter og bryter grenser, de støtter pasienter og kollegaer, utfordrer de dyktige fagfolkene i NTFs sekretariat, de ivaretar økonomi, hjelper, samarbeider med og kritiserer helsemyndighetene, og mye, mye mer. De tillitsvalgte lager fremtidens tannhelsetjeneste og fremtidens NTF. Takk til alle dere som bidrar.

Dette siste halvåret har vært svært hektisk. Det har skjedd ting politisk og i markedet som påvirker oss alle. Da er det viktig med et stort frivillig engasjement, og det er viktig å ha god støtte fra profesjonelle fagfolk. Jeg vil rette en stor takk til NTFs sekretariat for det arbeidet som er gjort. Det har vært mye å ta tak i, og mye tyder på at det ikke blir mindre fremover. Da er det godt å vite at dere er der.

Det er en svært spennende tid vi går inn i. Om ett år skal Tannhelse­utvalget levere sin NOU. Den kan ha potensial til å endre tannhelse­tjenesten slik vi kjenner den i dag.

Det er en svært spennende tid vi går inn i. Om ett år skal Tannhelseutvalget levere sin NOU. Den kan ha potensial til å endre tannhelsetjenesten slik vi kjenner den i dag. Det kan bli små forandringer, og det kan bli store, radikale endringer. Skal vi ha en universell eller en mer målrettet tannhelsetjeneste? Hva skal Staten støtte av behandling? Skal vi ha en fasttannlegeordning med hjemler for private næringsdrivende, eller skal alt flyttes over i den offentlige tannhelsetjenesten? Kommer det reguleringer? Pristak? Hvordan skal vi nå de vel 20 prosent som trenger det mest? Hvordan skal vi hindre at karies øker igjen i et Norge hvor lørdagsgodt erstattes av daglig inntak, hvor regelmessig tannpuss kanskje er i ferd med å utgå? Hvor stadig flere matvarer tilsettes sukker? Dette er bare noen få av de mange spørsmålene som egne fagfolk, andre helseprofesjoner og politikerne stiller seg. Da kan ikke NTF sitte stille. Vi må være – og vi er – proaktive, men vi trenger råd og gode innspill fra medlemmene. Vi trenger tillitsvalgte. Vi trenger kunnskap. Vi må vite hva den offentlige og den private delen av tannhelsetjenesten bidrar med for (enda) bedre munnhelse i Norge. Vi kan ikke argumentere, konfrontere og motargumentere basert på synsing. Derfor har også NTF støttet undersøkelser som søker å kartlegge dette så langt som det er mulig, innenfor rammene av hva som er mulig i et personvern- og konkurranseperspektiv. Dette skal vi fortsette med, og vi kommer også med egne undersøkelser som det blir viktig at dere svarer på. Vi tåler støtte og vi tåler kritikk. Vær ærlig og fortell oss din mening.

Snart er det sommer. Selv om vår og sommer også innebærer mye aktivitet med påføring av bunnstoff, fjerning av døde mus og muselort på hytta, rydding av hage, planting, vanning, påbygg, pollen og vindusvask, så er det også en deilig tid. Eller kanskje nettopp derfor. Med unntak av pollenet da. Og kanskje ikke det heller. For uten pollen, ingen planter. Alt kan sees på fra minst to vinkler.

Jeg gleder meg til bading i normalt temperert vann. Jeg gleder meg til samtaler, turer, ro og gitar, til MC og skog og vann. Sommer for meg er å lete aktivt etter glede og skjønnhet i de små ting. Det øver jeg meg på hele tiden. Det er så mye bra der ute og her inne. Mennesker, dyr og natur.

Jeg ønsker dere alle en god sommer.