WHO fraråder inntak av kunstig søtstoff

Foto: YAYImages.

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot kunstige søtningsmidler, også kjent under fellesbenevnelsen non-sugar sweeteners (NSS). I nye retningslinjer sier WHO at kunstig søtstoff ikke hjelper i kampen mot kiloene, men kanskje heller er skadelig. Vanlig NSS inkluderer acesulfam K, aspartam, advantame, syklamater, neotame, sakkarin, sukralose, stevia og steviaderivater, opplyser WHO i en pressemelding 15. mai.

Det er nye studier som ligger til grunn for rådene fra WHO. De sier ikke bare at kunstige søtningsstoffer ikke hjelper mot overvekt på lang sikt, men også at de har en sammenheng med økt vekt.

Selv om studiene WHO baserer seg på ikke nødvendigvis har sikre svar, advarer rapporten også om at folk som bruker kunstige søtningsmidler har økt risiko for diabetes 2, hjerte-kar-sykdom og økt dødelighet hos voksne. Organisasjonen fraråder nå totalt bruk av NSS.

Det opplyses at den nye anbefalingen kommer etter en gjennomgang av allerede tilgjengelig dokumentasjon. Funnene tyder på at bruk av NSS ikke gir noen langsiktige fordeler når det gjelder reduksjon av kroppsfett hos voksne eller barn.

I pressemeldingen skriver WHOS direktør for ernæring, Francesco Branca, at det på lang sikt ikke hjelper å bytte ut sukker med kunstig søtning for å holde vekta nede.

Folk bør vurdere andre måter å redusere tilsatt sukker på, for eksempel ved inntak av mat med naturlig forekommende sukkerarter, som frukt, eller usøtet mat og drikke, skriver han. Branca sier videre at NSS ikke har noen ernæringsmessig verdi.

– Folk burde redusere søtheten i kostholdet helt, og starte tidlig i livet, for å forbedre helsa, avslutter han.

WHO understreker at den nye anbefalingen gjelder alle mennesker, utenom de som har diabetes.

Videre spesifiserer de at anbefalingen ikke gjelder andre produkter enn matvarer som inneholder NSS, som tannkrem, hudkrem og medisiner.

Trine Husøy er ekspert på kunstig søtningsstoffer ved FHI, og sier til NRK at hun synes WHO kommer med «en sterk konklusjon i sin nye vurdering på grunnlag av relativt svake vitenskapelige bevis».

Husøy mener de har lagt vekt på befolkningsstudier som ikke er egnet for å si noe om årsakssammenheng.

– Det er ikke sterke bevis for at NSS fører til vektoppgang, og det er heller ikke sterke bevis for at det fører til vektnedgang på sikt, sier hun.