Arbeidsliv

Smittevernet gjelder også arbeidstøyet

Lin MuusBendiksen 

Spesialrådgiver i NTF

Arbeidstøy skal skiftes daglig eller oftere, etter behov. Det må påses at vask av arbeidstøy skjer i henhold til faglige anbefalinger for smittevern i klinisk odontologisk praksis. De faglige anbefalingene fremgår blant annet av NTFs nettbaserte kurs Smittevern (gratis).

For å være sikker på at virus og bakterier blir drept i vaskeprosessen, forutsetter det vask i vaskemaskin som innfrir kravene til vask av arbeidstøy. Det vil si en vaskemaskin som kan holde en temperatur på 85 grader i minimum 10 minutter, såkalt termisk desinfeksjon. Arbeidstøyet som benyttes på en tannklinikk bør følgelig ha en kvalitet som tåler en vaskeprosess inkludert vasking på nevnte temperatur.

Arbeidstøy som benyttes i klinisk arbeid bør ha korte ermer over albue slik at det er enkelt å vaske og desinfisere hender, håndledd og underarmer. Religiøse/kulturelle hodeplagg som brukes i klinikken må anses som arbeidstøy og behandles som dette.

Ansvar for tannhelsesekretærenes arbeidstøy er omtalt i mønsteravtalen for tannhelsesekretærer. I avtalens § 11 står det blant annet at arbeidstøy som er påbudt av arbeidsgiver er arbeidsgivers eiendom, og at rengjøring av dette arbeidstøyet er arbeidsgivers ansvar. Uavhengig av hvor rengjøringen skjer, må altså arbeidsgiver forsikre seg om at de faglige anbefalingene blir fulgt.