Svensk ærespris til Jon E. Dahl

Foto: Britt K Andersen, Svenska Tandläkaresällskapet

– Det var veldig overraskende og ærefullt at den svenske tannlegeforeningen tenkte på meg, sier vinner av Svenska Tandläkaresällskapets hederspris for 2023 til den svenske Tandläkartidningen.

Jon E, Dahl var frem til mai i år direktør for NIOM, Nordisk Institutt for Dentalmaterialer, en stilling han tiltrådte i 2011. Arbeidet ved forskningsinstituttet startet imidlertid allerede i 1989.

På den tiden var arbeidet i stor grad fokusert på amalgam og problemene knyttet til det, for gradvis å gå over til å dreie seg om plastmaterialer og keramikk. På spørsmål om hva slags materiale vi vil ha i munnen om 50 år, svarer Jon E. Dahl: «Ingenting, i det store og hele».

– Ettersom kariessituasjonen er blitt så mye bedre, tror jeg ikke vi kommer til å ha så mye i munnen. Det ville i og for seg være greit å finne et pasientsikkert og slitesterkt materiale som størkner i væske. I dag bruker vi mye plast, som ikke gjør det så bra, så det ville vært en revolusjon.

– Det ble mye dobbeltarbeid, ler han.

I løpet av Jon E. Dahls år som administrerende direktør i NIOM økte antall ansatte med nærmere 50 prosent, fra 21 til 32. Å lede arbeidet ved en kunnskapsintensiv arbeidsplass som et forskningsinstitutt er både stimulerende og utfordrende, konstaterer han.

– Det er spesielt å lede eksperter, alle kan mer enn deg. Samtidig må du ta beslutningene, som må være klare og velbegrunnede. NIOM har vært en veldig hyggelig arbeidsplass med interessante oppgaver og dyktige og engasjerte kolleger. Det har ikke vært noen grunn til å se seg om etter en annen jobb.

«Jon Einal Dahl tildeles Svenska Tandläkaresällskapets heders­medalj for sin innsats for pasientsikkerhet i Norden. Med to doktor­avhandlinger i ryggen, stor kompetanse og et genuint engasjement, har han med sitt lederskap og sin undervisningsevne spredd kunnskap og synliggjort viktigheten av trygge og bærekraftige biomaterialer for god livs­kvalitet», heter det i begrunnelsen for tildelingen.