Tilbakeblikk

1923

Fremmedlegemer i lungen – tips og triks

«I «Tondhjems Adresseavis»10. oktober 1923 omtales et tilfælde, hvor en svensk tandlæge fik et bor i halsen under behandling hos en kollega. Efter beskrivelsen synes det at ha været en Downy broache som gjennom trachea gled ned i høire lunge, hvor den paavistes ved et Røntgenogram. ...

Et uheld som dette hører heldigvis til sjeldenhetene, og heldigvis gik det godt i dette tilfælde. …

Anvendes boret i underkjæven vil det som regel ved en svelgbevegelse komme ned i oesophagus. For at hindre en saadan eventualitet bør man binde en silketraad fast til instrumentets hode og kan da trække det op igjen ved hjælp av denne. ... Kan man faa sat pasienten paa hodet og git ham et dunk i ryggen, kan fremmedlegemet også fjernes paa denne maate ved et hostestøt.»

Tidende nr. 1, årgang 34, desember 1923

1973

«Den fremtidige tannhelsetjeneste i Norge

… Hvilke ressurser kan vi så regne med i årene som kommer? Det spørsmålet tilligger det i første rekke de politiske myndigheter sentralt og lokalt å avgjøre. Det man med sikkerhet kan si fra faglig hold er at skal dette helseproblem løses eller i hvert fall komme under bedre kontroll, vil det kreve sterkt økte bevilgninger til å bygge ut et tilfredsstillende serviceapparat i vår tannhelsetjeneste. Dessverre er det vel ikke i dagens situasjon noe realistisk grunnlag for særlig optimisme på dette punkt. Vi opplever i alle sektorer et barskere økonomisk klima, ikke minst som en refleks av den utbredte reaksjon på vårt nåværende skatte- og avgiftsnivå. Men selv om en større del av samfunnets samlede ressurser av de politisk besluttede myndigheter skulle bli tildelt den helsemessige servicesektor, herunder tannhelsetjenesten, synes det for meg klart at skal vi makte å redusere avstanden mellom det vi vet det er teoretisk mulig å gjøre ut fra dagens odontologiske og tekniske forutsetninger, og det vi i praksis makter å gjøre, må vi prioritere våre tiltak mer planmessig og organisere bruken av våre personellmessige og økonomiske ressurser på en bedre måte enn hittil.»

Helsedirektør Torbjørn Mork i sitt foredrag ved NTFs landsmøte i Oslo, 13. oktober 1973

Fra Tidende nr. 11, desember, 1973

2013

«Bonus og ekstra fri til tannlegene

Finnmark hadde veldig høy turn-over tidligere. – Men nå er tannlegene mer stabile, selv om noen slutter etter et par år, sier fylkestannlege Torill H. Lauritsen i Finnmark fylkeskommune.

Vi opplever at mer fri med lønn og god bonus virker. Alle tannlegene i vårt fylke får 50 timer ekstra fri med lønn etter ett år, og 100 timer fri med lønn i løpet av tredje år. Tannlegene får også 11 prosent av netto innbetalt pasienthonorar på klinikken utbetalt som bonus, sier fylkestannhelsesjef Torill H. Lauritsen i Finnmark fylkeskommune.

Oppland: – Fra høsten 2012 til høsten 2013 hadde vi rundt 15 prosent turn-over på våre til sammen 50 stillinger, sier fylkestannlege Bjørn Ellingsæter i Oppland fylkeskommune.

Dette fylket har mye mindre utskifting av tannleger enn Hedmark som mister en av tre, selv om disse nabofylkene er veldig like på mange måter.»

Fra Tidende nr. 11, desember, 2013