NTF hører fra seg

Den norske tannlegeforening er høringsinstans i mange saker på ulike politikkfelt og ved NTFs sekretariat er det mange som bidrar til å utforme høringssvar. Sammen med presidenten meisles og utdypes politikk på vegne av medlemmene. Her følger en liten oversikt over hvilke saker vi har involvert oss i høsten 2023.

Christian PollockFjellstad 

Rådgiver for politikk og kommunikasjon i NTF

NTFs president, Heming Olsen-Bergem, under en av høstens høringer i Stortinget.

Etter nok en litt treg vår fra myndighetenes side har forsommeren, sommeren og høsten gitt NTF mang en sak å uttale seg i. Antall offentlige høringsuttalelser hittil i år er likt med fjoråret totalt sett, og NTF bidrar også inn i Akademikernes påvirkningsarbeid i større grad enn før. Sakenes omfang og kompleksitet har også økt, med store offentlige utredninger om barnevern, kvinnehelse, pandemi, og beredskap, samt en egen stortingsmelding om ny eldrereform. Innimellom kommer saker som statsbudsjett for 2024 og endringer til helsepersonelloven, helsetilsynsloven, tannhelsetjenesteloven og tobakksskadeloven, og det er viktig å være på ballen her også.

Et utvalg av saker

I vårt høringsinnspill til Barnevernutvalgets NOU 2023: 7 – Trygg barndom, sikker fremtid var det viktig for NTF at myndighetene nå trekker inn tannhelsetjenesten som en aktør i det helhetlige tilbudet som følger opp utsatte barn. Samarbeidsavtaler mellom ulike deler av tjenestene må fylles med reelt innhold og det må avklares nasjonale standarder og gjennomgående lik praksis i hele landet om taushetsbestemmelsene.

Skuffelsen over å bli glemt er en gjenganger for både tannhelsetjenesten og for NTF. Likeså var det også denne gang når NOU 2023:5 – Den store forskjellen – Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse var ute på høring. Det er en klar mangel i utredningen at det fylkeskommunale forvaltningsnivået ikke er nevnt, og at munnhelse hos kvinner ikke er vurdert. NTF mener det er behov for mer forskning på kvinnehelse, og den orale helsen må være en del av denne forskningen. Kunnskapsnivået om munnhelse og munnhulesykdommers betydning for kvinnehelse er for dårlig, og kjønnsforskjeller i helse og kjønns betydning for helse, må inn i de odontologiske utdanningene.

Til Totalberedskapskommisjonens NOU 2023:17 – Nå er det alvor pekte NTF på spesielt to beredskapsmessige utfordringer innen tannhelsetjenesten. Den ene er at myndighetene ikke har oversikt over den private delen av tannhelsetjenesten, og den andre at tannhelsetjenesten ikke har sikker digital kommunikasjon med øvrig helsetjeneste. NTF mener derfor det er essensielt at myndighetene sørger for oversikt over hvem som praktiserer som tannleger i Norge til enhver tid, og at myndighetene etablerer rutiner for å oppnå kontakt med disse gjennom egne kanaler. Det er også svært viktig at tannleger får tilgang til de samme digitale tjenester som fastlegene, og at de snarest gis tilgang til kjernejournal og reseptformidleren.

At helseministeren, etter påtrykk fra SV, sendte på høring endringer til tannhelsetjenesteloven før Tannhelseutvalget har fått levert sin NOU, er til mild frustrasjon og stor skepsis fra NTFs side, om enn ikke lenger til forbauselse. Tannhelsetjenesteloven av 1984 er en gammel lov og moden for revisjon, men man kunne ventet litt til. Endringene som ble sendt ut på høring sommeren 2023 bereder grunnen for å utvide gruppe D fra å omfatte 19–20-åringene til å inkludere 21–24-åringene, og videre å styrke rettighetene til personer med rusmiddelavhengighet og personer innsatt i fengsler i kriminalomsorgen. NTF arbeider for en utjevning av sosial ulikhet i munnhelse og er generelt positive til alle endringer og tiltak som bidrar til dette. Men det viser seg gjennomgående at styrkede rettigheter ikke følges opp med bedre finansiering, og dette er igjen NTFs kritikk av høringsforslagene. NTF har lenge etterspurt en helhetlig gjennomgang av hele tannhelsetjenesten i Norge, og følgelig er forslagene nok en gang et uttrykk for myndighetenes stykkevise og delte tilnærming til et felt som fortjener en helhetlig plan og strategi.

Regjeringen har endelig fremmet for Stortinget et lovforslag til endringer av tobakkskadeloven, nærmere bestemt regulering av e-sigaretter. Forslag til behandling gjelder strengere regulering av elektroniske sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere, i form av forbud mot karakteristisk aroma og krav om standardisert innpakning. NTF har støttet lovforslagene i sin helhet og særlig av hensyn til barn og unge, for å beskytte disse mot å begynne med nikotinprodukter. Stortingsflertallet har konkludert like ens, men regjeringen (AP/SP) måtte hente støtte fra blant annet Høyre, da partier som SV og Rødt overraskende nok ikke ville støtte forslagene.

Ønsker du å lese selve høringssvarene, innspillene og notatene så finner du dem NTFs nettsider. Spørsmål kan besvares av sekretariatet (post@tannlegeforeningen.no).