NTFs landsmøte og Nordental

Takk for i år!

2.–4. november gikk NTFs landsmøte og Nordental av stabelen i NOVA Spektrum på Lillestrøm, med tre dager fylt med debatter, foredrag, faglige nyheter, gode tilbud og ikke minst veldig hyggelig samvær med kollegaer og resten av dentalbransjen.

Tekst:
TonjeCamacho 

Kommunikasjonsrådgiver i NTF

Foto:
AndresVargas 

Takk til alle deltakere, utstillere, foredragsholdere, tillitsvalgte og samarbeidspartnere som bidro til en god opplevelse! En ekstra takk til NTFs fag- og etterutdanningsutvalg for bidrag til et solid fagprogram og til NPG som har hatt hovedansvaret for all praktisk tilrettelegging og for dentalmessen, og til Konsertsystemet med teknisk bistand og gjennomføring.

Totalt var rundt 3000 mennesker innom NOVA Spektrum i løpet av de tre dagene. Ca. 2000 var påmeldt fagprogrammet, hvorav ca. 1300 tannleger og 240 studenter. I tillegg kommer tannhelsesekretærer (ca. 350), tannpleiere (ca. 90), messebesøkende, gjester og utstillere.

Åpning med trøkk

Blåsemafian leverte fantastisk god musikk og koreografi.

I år åpnet landsmøtet med et brak ved hjelp av Blåsemafian, som sto for den musikalske underholdningen, og god temperatur i den politiske panelsamtalen om universelle rettigheter og ordninger innen tannbehandling. Ida Buer (Tannlege på hjul) og Kåre Hagen (senter for velferd- og arbeidslivsforskning ved Oslo Met) innledet til debatten. I panelet deltok Ellen Rønning-Arnesen (statssekretær i HOD), Magnus Marsdal (tankesmia Manifest), Aslak Versto Storsletten (tenketanken Civita), og NTFs president Heming Olsen-Bergem. Moderator var Siri Lill Mannes, og leder av NTF Student Sofie Marlen Mathisen, oppsummerte debatten.

I debatten ble det stilt spørsmål om like rettigheter betyr det samme som like muligheter. Regjeringen har satt ned en Tannhelseutvalg som skal levere rapport i 2024, og utvalget har både et bredt mandat og et stort handlingsrom for å foreslå ulike modeller. Målet er en tannhelsetjeneste som er med på jevne ut sosiale forskjeller, men dette må skje innenfor statsbudsjettets rammer og prioriteringer. Det forventes ingen revolusjon på tannhelseområdet, men en skrittvis reform der tannhelsepersonellet er motivert for å bli med på ferden. Spørsmålet blir både av hvem og hvordan tjenesten skal finansieres, og om og hvilke tjenester som skal utføres av henholdsvis offentlig eller privat sektor, eller i et offentlig-privat samarbeid. Det må blant annet foretas en vurdering om en styrking av universelle rettigheter vil kunne medføre et uønsket overforbruk av tjenestene.

Videoopptak av debatten ligger tilgjengelig på NTFs nettsted ( www.tannlegeforeningen.no/landsmotet )

Presidenten holdt tradisjonen tro også åpningstale hvor han var innom aktuelle tema og viktige saker for foreningen og profesjonen, i en tid der både verden, tannlegeprofesjonen og foreningen står foran store endringer. NTF kjemper, og vil fortsette å kjempe, for gjennomslag for en rekke utvalgte saker - for god munnhelse til alle, for bedre folkehelse, høy faglig stolthet og integritet, bedre tverrfaglig samarbeid og utvidete rettigheter til de svakeste pasientgruppene. Til dette trengs engasjerte medlemmer, og presidenten uttrykte bekymring for sviktende engasjement i medlemsmassen på lokalt nivå.

En stor takk ble også rettet til NTFs mange tillitsvalgte og alle som har jobbet med å få landsmøtet og Nordental i stand i 2023, før leder for NTFs Fag- og etterutdanningsutvalg fikk æren av å introdusere fagprogrammet.

Presidentens tale kan leses i fullversjon i egen sak og/eller sees i opptak på NTFs nettsted.

Landsmøtet fikk også to hilsningstaler fra henholdsvis statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet; Ellen Rønning-Arnesen, og leder i Akademikerne; Lise Lyngsnes Randeberg.

Priser og hederstegn

Under torsdagens åpning ble det delt ut en rekke priser og hederstegn. Først ut var Tidendes pris for beste oversiktsartikkel, som i år gikk til Vegard Berg Vårum, Maria Mavragani, Marit Slåttelid Skeie, Sindre Andre Pedersen og Abhijit Sen for artikkelen «Uønskede effekter ved kjeveortopediske retainere - en systematisk litteraturoversikt og kliniske sjekkpunkter for allmenntannlegen».

Deretter fulgte NTFs pris for odontologisk undervisning og forskning, som årlig deles ut til en yngre lærer og/eller forsker tilknyttet et av de norske lærestedene. I år var det Amer Sehic ved UiO som mottok prisen for sine særdeles gode undervisningsevner, og hans bidrag til å forbedre kvaliteten og øke digitaliseringen av undervisningen.

Til slutt ble det også delt ut fire hederstegn til medlemmer som over mange år har utvist et betydelig engasjement for foreningen og den norske tannlegestanden - nemlig Kristin Klock, Jon E. Dahl, Atle Hagli og NTFs egen generalsekretær Morten Harry Rolstad.

NTFs hederstegn ble tildelt, f.v.: Morten Harry Rolstad, Jon E. Dahl, Atle Hagli og Kristin Klock.

Velutstyrt dentalutstilling

I underkant av 100 utstillere var på plass på årets Nordental, hvor de messebesøkende kunne glede seg over nyheter, gode tilbud, lett servering og en hyggelig prat.

NTF gjentok fjorårets suksess med et sentralt torg, med rikelig plass til å snakke med NTFs sekretariatsansatte og tillitsvalgte, eller bare ta en pust i bakken mens man nøt en kaffe fra NTFs barista. På torget lå også «Møtesonen», hvor det gjennom alle tre dagene ble gjennomført korte «pop-up»-foredrag. Ekstra hyggelig var det at presentasjonene fra de nominerte til NTFs studentforskerpris var svært godt besøkt, og det var tettpakket med folk både på tribunen og rundt hele sceneområdet.

NTFs Studentforskerpris og beste utstiller

Også fredagen ble det delt ut heder og ære. Som vanlig var konkurransen om å vinne NTFs studentforskerpris hard, og det var seks svært gode masteroppgaver som ble presentert under lunsjen fredag. Juryen var likevel enige om at prisen i år skulle deles ut til Ragnhild E. Krage og Margit Hågå ved UiB for oppgaven «Plastavfall ved institutt for klinisk odontologi i et miljøperspektiv».

Arrangementets siste prisutdeling gikk til beste stand på Nordental. I år var det Muntra som stakk av med seieren takket være standens estetiske utforming og brede appell, mens hederlig omtale gikk til Anestesispesialisten og Jacobsen Dental.

NTFs president og utdanningssjef sammen med alle som konkurrerte om NTFs studentforskerpris.

Sosialt program

I år besto det sosiale programmet av fest med mat og show av Blåsemafian på Telegrafen. Rundt 500 landsmøtedeltakere var med på festen, og koste seg med musikk, dart, shuffleboard og gode samtaler.

Det var også godt oppmøte på messeminglingen fredag ettermiddag. Selv etter en lang dag med foredrag ble utstillingen fylt med besøkende som kunne nyte musikalsk underholdning, noe godt i glasset og god stemning.

Gave i stedet for blomster

I de siste årene har NTF valgt å ikke gi bort blomster til hederstegnmottakere, prisvinnere og foredragsholdere. I stedet er det blitt gitt en pengegave til årets TV-aksjon, og i år er mottaker av gaven Redd Barna.

NTFs landsmøte 2024 – hold av datoene!

Vi gleder oss også allerede til neste års landsmøte. Da er vi tilbake på Lillestrøm og NOVA Spektrum. Det er bare å holde av datoene 31. oktober – 2. november i kalenderen. Følg med i NTFs kommunikasjonskanaler for mer informasjon utover våren.

Bilder fra alle tre dagene finner du i albumet «NTFs landsmøte og Nordental» på vår Facebookside.