Nordental 2023:

Åpen og oversiktlig dentalmesse

Dentalbransjen leverte igjen – en fin og oversiktlig utstilling i Nova Spektrum på Lillestrøm.

KjetilReppen 

Messen var åpen og oversiktlig, og det var bra med muligheter til servering. Og med NTFs romslige torg sentralt plassert i messeområdet var Nordental et hyggelig møtested for de mange besøkende.

Produktene som ble presentert var en god blanding av nytt og forbedrede utgaver av produkter vi kjente fra før.

Det er vanskelig å peke på nye tendenser i produktutvalget, men det er tydelig at pandemien har gjort at det er mer oppmerksomhet på hygiene og produkter relatert til dette. Mange viste produkter for rensing av vann slik at vannet til uniten skal være 100 prosent rent.

DENTAL SØR hadde en oversiktlig stand der de blant annet viste frem HEKA-uniter, et apparat for vannrensing og et fint callingsystem, VeaCare, for klinikken.

TONNE DENTAL hadde en fin stand der de presenterte et stort utvalg av sessler fra Score.

UNIDENT har nettopp levert svært mange ANTHOS-uniter til klinikkene ved fakultetet i Oslo og de viste blant annet frem modellen som ble valgt der. I tillegg viste de frem sitt flotte utvalg av håndinstrumenter.

JACOBSEN DENTAL hadde Nordentals lengste stand med en lang rekke flotte uniter. De viste også frem sin nye «egne» serie av forbruksartikler, SIMPLEE.






TECHNOMEDICS hadde mye å vise frem på sin stand. Et stort utvalg av lupebriller og ikke minst håndinstrumenter av alle slag. De har det meste. I tillegg presenterte Technomedics et desinfeksjonsapparat , ZAPARAY, som med ledlys desinfiserer alt fra lupebriller til mobiltelefoner og annet som ikke kan desinfiseres på vanlig vis. Dette burde være av interesse for de fleste.

PLANDENT leverer det meste av uniter og utstyr for øvrig. På hygienesiden viste de frem en ny autoklav fra MELAG og et solid og gjennomtenkt opplegg for god vannrensing.

LIC hadde en flott stand og viste blant annet frem sessler fra Dynamostol. De presenterte i tillegg SmartLite Pro fra Sirona. Dette er en liten og effektiv herdelampe der tuppen kan skiftes ut med verktøy for endobehandling. Løp og kjøp.

DENTALVAREHUSET viste frem et apparat for rensing av proteser, skinner og lignende. I tillegg viste de et materiale for rask benregenerasjon der man ønsker å sette inn implantat raskest mulig etter en ekstraksjon, EthOss. Dette er en ny generasjon av beta-TCP. Dokumentert med gode kliniske studier.



VOCO viste frem Admira Fusion 5,- et nano-hybridmateriale med færre farger og betydelig kameleoneffekt. Materialet har lavere krymping enn de fleste konkurrentenes materialer og trenger bare ti sekunders lysherding. I tillegg viste VoCo AlignerFlow LC, der man med UV-lys kan sjekke attachmentene.

DENTAL SPAR har et stort vareutvalg og er gode på lupebriller i flere prisklasser.

SKAAR Dental representerer XO, og viste frem modeller derfra. I tillegg presenterte de en autoklav og et OPG-apparat fra Castellini. Dette er en leverandør med betydelig fafgkunnskap og service-kompetanse, og det er gode og velkjente produkter fra store produsenter

3M er en av verdens største leverandører av materialer og hygieneprodukter til tannleger. De viste frem et stort utvalg av sine kjente produkter. Standen var som vanlig godt bemannet med kompetente folk.

TANNLEGEKJEDENE var godt representert på Nordental. Colosseum, Oris og Odontia hadde hver sin stand der mange fornøyde kolleger orienterte om muligheter og tilbud.

TANNTEKNIKERNE var som vanlig til stede. Det er alltid nyttig og hyggelig å treffe kompetente fagfolk som har tid til veiledning og informasjon. ArtiNorway, Tannlab og flere var representert.

KLINIKKINNREDING ble vis frem av flere. CLIMO hadde som vanlig mye lekkert å by på. DANDENT presenterte også tiltalende innredningsalternativer.

OPUS har en betydelig markedsandel i Norge med sitt journalsystem. Nå har OPUS også fått innpass ved fakultetet i Oslo, og fra høsten 2023 skal dette være i full drift der. Med OpusCloud og regnskapsintegrasjon er dette et stadig mer anvendelig system.

ANITA journalsystem er en konkurrent i journalmarkedet, og de hadde fin presentasjon på sin stand.

MUNTRA journalsystem ble presentert på en overbevisende måte. Systemet brukes av mange i Sverige, og er en nyhet på det norske markedet. Bra bygget opp og intuitiv tilgang til alle mulige funksjoner. Dette er et journalsystem med betydelig potensiale. En enkel og innbydende stand – som også ble kåret til beste stand av en uavhengig jury.

KLINIKKTØY av god og komfortabel kvalitet ble vist av blant annet ELIS klær og HEALTHWORKER. Nye stoffer og stort fargeutvalg gjør det enkelt å finne det man liker

TANNPASTA, TANNBØRSTER OG SKYLLEMIDLER ble som vanlig presentert av en rekke utstillere. Zendium, Colgate, Flux, TePe og Jordan viste et bredt spekter av hygiene­produkter.

BEST DENTAL viste et flott utvalg av tannbørster og produkter rettet mot blant annet perio. I tillegg var snorkeskinner et av produktene.

FERRULE media har utviklet et svært omfattende og meget brukervennlig informasjonssystem. På skjerm kan vi gi faglig informasjon til pasienten på venteværelset eller i stolen. Grundig, tydelig og forståelig. I tillegg kan Ferrule tilby hjemmesider av høy kvalitet. Systemet er i bruk over hele landet og brukes blant annet av fylkeskommuner og svært mange klinikker. Et uslåelig informasjonssystem.

HEARSAFE leverer individuelt tilpasset hørselsbeskyttelse. Tannleger utsettes for en type støy som med årene vil kunne redusere hørselen. HearSafe er en beskyttelse som lar oss beholde mulighet til å høre samtidig som skadelig lyd filtreres bort.




NSK presenterte en åpenbar konkurent til AirFlow som er nokså enerådende i markedet.

VARIOS Combi Pro kombinerer ultrasonisk scaling og pulverterapi og gir kontroll på munnhygiene og biofilm på en effektiv og komfortabel måte. Et interessant produkt.

DURR dental har alltid en god stand på Nordental. De viste frem kompressorer og sugemotorer av høy kvalitet. I år viste de også frem et OPG-­apparat.







TANNHELSESEKRETÆRENE hadde også stand på Nordental. Denne yrkesgruppen er utrolig viktig på klinikken. Vi er helt avhengige av god assistanse for å kunne gjøre det vi skal med pasientene. Dette handler om hygiene, pasientkommunikasjon og daglig drift av klinikkene.

Denne gruppen må løftes opp og frem.

ERGO OPTIKK viste frem et flott utvalg av lupebriller.

DENTAL CALL leverer et enkelt og brukervennlig callingsystem til bruk på klinikken. Med dette på plass vil assistanse alltid være innen rekkevidde og uten støy.

ANESTESISPESIALISTENE leverer en unik ambulerende tjeneste. Mobilt anestesiutstyr som kun krever litt romslig plass rundt uniten medbringes av anestesilege og anestesisykepleier. Det betyr at ved behov for behandling under narkose kan teamet komme til de fleste klinikker. Dette er et flott tilbud som bør være av interesse.



GRASP AWARE er en nykommer i år. Mange pasienter er redde for smerte hos tannlegen. For å møte disse pasienten er det blitt laget en liten «ball» som pasienten kan klemme på ved smerte eller ubehag. Trykk på ballen registreres på en skjerm – jo mer vondt, jo hardere trykk som da kan avleses på skjermen.

FRONT PAYMENT ønsker å forenkle betalingssystemene på klinikken og samtidig redusere omkostningene som ligger i alle de betalingssystemene vi bruker i dag.

De presenterer totalløsninger for å sikre og forenkle pengestrømmen.

FINANSCO tilbyr hjelp med plassering av penger, regnskap og andre finansielle råd.

Dentalbransjen leverte igjen en flott Nordental. Utstillingen var som alltid det naturlige mingle- og samlingsstedet under NTFs landsmøte, og det var god plass over alt. Serveringstilbudene var utmerket og utstillerne sørget for at det var både hyggelig og nyttig å gå rundt på Nordental 2023.