Salget av covid-tester øker

Foto: Yay Images.

Totalsalget av covid-tester i august viser en dobling sammenlignet med månedene før. Man må tilbake til januar for å se lignende tall.

FHI melder i sin statusrapport for uke 36 at det fortsatt er lite sykdom som følge av covid-19 og andre luftveisinfeksjoner, men at trenden er økende siste uker.

Farmasøyt Mona Bugge tror økning i salget kan skyldes flere ting.

– Høsten er tid for snufs og gufs og under pandemien ble befolkningen godt kjent med hjemmetesting, det kan være to av årsakene til at flere tester seg nå. Vi vet også at FHI i sin rapport uke 36 melder at covid-19 og enkelte andre luftveisinfeksjoner har vært økende i befolkningen seneste uker, med tegn til utflatning. Det er ventet at luftveisinfeksjoner vil øke mer utover høsten.

I tillegg til ny covid-variant står vi også foran en ny influensasesong. Mange vet ikke at det er mulig å teste de ulike virusene.

– De nyeste testene er kombinasjonstester som tester covid og influensa A+B.

Er det noe man bør være oppmerksom på når man selvtester?

– Høstens gufs kan skyldes mye annet enn influensavirus eller koronavirus, det finnes mange flere forkjølelsesvirus eller eventuelle bakterier som forårsaker luftveisinfeksjoner. Et legebesøk må vurderes i hvert enkelte tilfelle. Hoste er blant annet veldig vanlig ved en forkjølelse og hosten kan sitte lenge i. Det meste går over etter stund. Er almenntilstanden svært svekket bør lege kontaktes.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at både forkjølelses- og koronavirus er i omløp i befolkningen, melder NRK.no.

– Basert på sykehustall ser vi at covid-19 har økt i omfang gjennom sensommeren til omtrent 200 innleggelser per uke, men mindre enn halvparten av dem skyldes covid-19-infeksjonen.

– Vi ser jo starten på et nytt koronautbrudd nå, men det er enda tidlig. Vi må bare forberede oss på at det kan bli flere syke, flere innleggelser og flere syke ansatte.

Det sier smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

Hun forteller at hun merker økningen av koronaviruset blant annet gjennom flere meldinger fra sykehjem som sliter med smitte blant beboere og ansatte.

– Det er en del sykehusinnleggelser, og det har jo vært hele tiden, men også der ser man en økning nå.