Det 49. årsmøtet i den Skandinaviske forening for oral patologi og oral medisin (SFOPOM)

DipakSapkota 

UiO

KathrineSkarstein 

UiB

TineSøland 

UiO

Årsmøtet i SFOPOM ble holdt i Gøteborg den 23. -25. august 2023. På dette møtet samles oralpatologer fra de skandinaviske landene samt Finland. I tillegg møter ofte oral/hode-halspatologer fra Nederland. I år var det rundt 40 deltakere. Blant disse var også tannleger som tar videreutdanning i oral patologi eller orofacial medisin samt stipendiater med prosjekter relatert til sykdommer i munnhulen. Fra Norge var det seks deltakere, fire fra Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus og to patologer fra Universitetet i Bergen/Haukeland universitetssykehus.

Tema for årets møte var pigmenterte forandringer i munnslimhinnen, og overlege og leder for avdeling for Dermatopatologi ved Sahlgrenska Universitetssykehus holdt et introduksjonsforedrag innen temaet. På forhånd hadde møtets deltakere sendt inn histologiske snitt av interessante og også sjeldne kasus av pigmenterte forandringer i munnslimhinnen. Disse ble presentert av innsender og diskutert i plenum.

Gradering av dysplasi i plateepitel ble også diskutert grundig da dette er et vanskelig tema. Selv om Verdens helseorganisasjon (WHO) har utarbeidet kriterier, både med tanke på forandringer i vevets arkitektur og celleforandringer, vil graderingen alltid være subjektiv. Det er derfor et stort behov for markører til hjelp for bedre å standardisere graderingen av plateepiteldysplasier.

Årets inviterte foredragsholder av Pindborg lecture var professor Göran Stenman fra Universitetet i Gøteborg. Han presenterte sin forskning på spyttkjertelsvulster som omhandlet spesielt molekylære analyser som er svært nyttige i diagnostikken av disse svulstene.

Det ble avholdt generalforsamling og Tine Søland fra Universitetet i Oslo er valgt til foreningens president foran neste årsmøte, som skal holdes i Oslo 21.-23. august 2024. Tema for Oslo-møtet er oralpatologiske forandringer hos barn og ungdom.