FDI i Sydney 2023 – kongress og politiske møter

Tekst:
Camilla HansenSteinum 

Fagsjef i NTF

Endelig var det igjen tid for å delta på FDIs (World Dental Federations) kongress og politiske møter, denne gangen i Sydney. Over 8 000 deltakere fra hele verden møttes for å delta på årets kongress, etter flere år med avlysninger på grunn av pandemien.

FDI representerer over en million tannleger over hele verden. 189 organisasjoner fra 133 land er medlemmer. FDIs mål er å bidra til økt bevissthet rundt munnhelse og hvor viktig god munnhelse er for helse og livskvalitet.

I tillegg til en stor fagkonferanse med tilhørende dentalutstilling, ble FDIs World Dental Parliament gjennomført i Sydney. NTF deltok med to delegater og to varamedlemmer. I løpet av fem dager ble det behandlet saker som strategisk plan, regnskap/budsjett, og valg ble gjennomført. Det ble også gitt omfattende rapporter fra FDIs arbeid.

NTF deltok med to delegater (fra venstre) Heming Olsen-Bergem og Camilla Hansen Steinum og to vararepresentanter (f.v.) Harry Sam Selikowitz og Ralf Husebø.

Policydokumenter

FDI har mange policydokumenter, og hvert år vedtas oppdateringer av eksisterende dokumenter og nye dokumenter. Dokumentene blir sendt til medlemsforeningene før møtet, slik at alle får muligheten til å komme med innspill. Dokumentene diskuteres så på møtet, før de vedtas.

I år ble det vedtatt nye policydokumenter på flere områder: Collaboration between oral health professionals and other health professionals, Alternative direct restorative materials to dental amalgam, Mental health for oral health professionals and dental students, Tooth wear og Alcohol as a risk for oral health.

Et nytt posisjonsnotat om sukker ble også lagt frem og vedtatt: FDI’s Position Statement on Free Sugars.

NTF markerte seg

NTFs delegasjon besto av (fra venstre) Ralf Husebø, Camilla Hansen Steinum, Harry Sam Selikowitz og Heming Olsen-Bergem.

NTFs president Heming Olsen-Bergem tok ordet under saken om FDIs strategiarbeid. Han fortalte om NTFs policy­dokument om kosmetisk behandling, og anbefalte FDI å starte diskusjonen rundt problemstillingen om hva som bidrar til god munnhelse, og hva som ikke gjør det. Hvis FDI skal ha troverdighet i arbeidet med munnhelse som helse, og å inkludere munnhelse i universell helsedekning, må man også ta et standpunkt om hva som er nødvendig og odontologisk indisert behandling, og hva som ikke er det. Det ble ikke diskusjon på møtet, men i etterkant fikk presidenten flere støtteerklæringer. Mange er bekymret for økt kommersialisering av tannhelse, og økt markedsføring og omfang av kosmetisk behandling. NTF håper at den nye presidenten i FDI vil sette temaet på dagsorden.

Nettverksbygging

Mellom de politiske møtene, faglige foredrag og sosiale sammenkomster ble det knapp tid til å se vakre Sydney. Men den amerikanske tannlegeforeningen inviterte til en sammenkomst på The Museum of Contemporary Art hvor vi hadde en nydelig utsikt over operahuset.

NTFs delegasjon deltok også under åpningen av kongressen, og på den etterfølgende Japan Night, med delegater fra mange land. NTF har under hele møtet hatt gode samtaler med flere av de andre delegatene, blant annet om modellen for betaling av kontingent til FDI, som NTF ønsker å endre.

På årets møte overlot professor Ihsane Ben Yaha presidentvervet til dr. Greg Chadwick fra USA. Neste års kongress er i Istanbul, Tyrkia, fra 12. til 15. september. I 2025 planlegges kongressen i Shanghai, Kina.