Næringspolitisk og Lønnspolitisk forum 2023

Tekst: 
JohnFrammer 
Tekst: 
Dag KiellandNilsen 
Foto: 
Christian P.Fjellstad 

Medlemmer fra offentlig og privat sektor møttes i september til politisk forum på Gardemoen. Denne gangen ble henholdsvis Næringspolitisk og Lønnspolitisk forum organisert på samme tid og kunne nytte godt av fellessesjoner om viktige politiske temaer som berør begge sektorer.

Kåre Hagen, leder ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, OsloMet, foredro om hvorfor ingen velferdsstat har lykkes ved å levere tjenester kun i offentlig egenregi.

Foto: Christian P. Fjellstad

Vanligvis arrangeres Lønnspolitisk forum annet hvert år og Næringspolitisk forum møtes en gang i året. Der Næringspolitisk forum diskuterer aktuelle saker av betydning for næringsdrivende tannleger, diskuterer Lønnspolitisk forum tariffpolitiske spørsmål av prinsipiell betydning for offentlig sektor og evaluerer årets lokale lønnsoppgjør. Videre kan man også benytte seg av anledningen til å diskutere andre saker som er brakt inn av en eller flere tillitsvalgte, NTFs sentrale forhandlingsutvalg eller næringsutvalg, eller fra NTFs hovedstyre.

Gode diskusjoner

På agendaen for årets felles forum stod orientering fra president Heming Olsen-Bergem om stoda i foreningen og det generelle arbeidet i hovedstyret. Fagsjef Camilla Hansen Steinum innledet til debatt om flere nye policydokumenter, blant annet et nytt policydokument om fremtidens tannhelse­tjeneste, og policydokumenter om folkehelse, utdanning, forskning og kompetanse i tannhelsetjenesten, samt etikk og faglig autonomi. Disse policydokumentene vil sendes videre til NTFs representantskap i slutten av november. På dag to ble også høring om forslag til ny tannhelsetjenestelov gjennomgått, der det foreslås å ta inn nye grupper i loven. Helst vil NTF se at storting og regjering avventer Tannhelseutvalget før de begynner å lappe på loven. Tannhelseutvalget vil levere sin utredning i juni 2024.

Når man samler nærmere 60 av Norges mest engasjerte Tannlege­foreningstillitsvalgte blir det gode og engasjerte diskusjoner.

Foto: Christian P. Fjellstad

Når man samler nærmere 60 av Norges mest engasjerte tannlegeforeningstillitsvalgte blir det gode og engasjerte diskusjoner. President Heming Olsen-Bergem og fagsjef Camilla Hansen Steinum fikk begge erfare at det til tider ble lang venteliste på mikrofonen for å få sagt sitt når de skulle få forsamlingen med på å diskutere policydokumenter og fremtidens tannhelsetjeneste.

De tillitsvalgte fikk også et foredrag ved Kåre Hagen som leder Senter for velferds- og arbeidslivsforskning. Han foredro om hvorfor ingen velferdsstat har lykkes med å levere tjenester kun i offentlig egenregi, med utgangspunkt i egen forskning, samt den offentlige utredningen han var med på – NOU 2020: 13 Private aktører i velferdsstaten. Foredraget var en god innledning til diskusjon om hva som rører seg i den offentlige debatten om videreutvikling av den norske velferdsstaten og herunder tannhelsetjenester.

Forumene hver for seg

Det ble også «alenetid» for de enkelte forumene og i en egen sekvens diskuterte Lønnspolitisk Forum lønnsforhandlingene som er i gang. De lokale lønnsforhandlingene har så smått begynt ute i fylkeskommuner og statlige virksomheter. Noen steder er resultatet klart, andre steder er det fremdeles flere uker til forhandlingsmøtene skal gjennomføres.

I en egen sekvens hadde Næringspolitisk forum invitert tannlege Gunnar Amundsen for å holde et innlegg om det å eie klinikk i nye tider. Noe av bakgrunnen her er situasjonen i tannhelsebransjen med færre og større klinikker og fremvekst av kjeder. Dette har gjort at det i mange tilfeller er kostbart å bli praksiseier. Amundsen holdt et engasjerende innlegg om hvordan han tenker rundt det å få inn yngre tannleger på eiersiden og at det er muligheter for at dette fremdeles kan gjøres, selv om finansiering er en problem­stilling.

Nye tillitsvalgte

To meget engasjerende og hyggelige møtedager ble avsluttet med valg til Sentralt forhandlingsutvalg og til sentralt Næringsutvalg

Sentralt Forhandlingsutvalg

NTFs sentrale forhandlingsutvalg består nå av, Farshad Alamdari – leder (Innlandet), Birgit Hjort Kollevold – nestleder (Viken), øvrige medlemmer, Christiane Howlid Dale (Rogaland), Peter Stefan Lindner (Vestland) og Katrine Gahre Fjeld (Universitetet i Oslo). Fra årsskiftet skal de ta på seg oppgaver og ansvar knyttet til blant annet å sørge for at det er tillitsvalgte på alle forhandlingssteder vi har medlemmer, drive opplæring av tillitsvalgte, bistå de hovedtillits­valgte i sitt lønnsarbeid, vedta strategi og gi innspill til sentrale tarifforhandlinger, legge frem saker for hovedstyret, besette Akademikernes ulike utvalg og arbeidsgrupper og arrangere en årlig tariffkonferanse for de hovedtillitsvalgte.

Ny valgkomité består av Hege Myklebust Vartdal (Møre og Romsdal), Ingvild Brusevold (Universitet i Oslo), Øivind Ellingsen Lind-Solstad (Innlandet) og Ragnhild Henriksen Løken - vara (Innlandet).

Sentralt Næringsutvalg

Det ble også avholdt valg til nytt SNU (Sentralt nærings­utvalg) og ny valgkomite for neste representantskaps­periode.

SNU vil fra 01.01.2024 bestå av Terje Fredriksen som leder (gjenvalgt), nestleder Jon Arne Østgård (gjenvalgt), styremedlem Gunnvor Forberg (gjenvalgt), styremedlem Jenny H. Gundersen (ny) og styremedlem Anna-Lena Løbakk (ny).

SNU-leder Terje Fredriksen takket Bård Anders Hagen og Tine Solheim for innsatsen gjennom flere år i SNU.

Valgkomité for neste periode vil bestå av Bård Anders Hagen (ny), Siri Ljøkjel (ny) og Cecilie Heistein (gjenvalgt). Valgkomiteens leder Berit Øra tok ikke gjenvalg og ble også takket for sin innsats gjennom flere perioder.