Suksess med digital tradisjon

Tekst og foto: 
TonjeCamacho 
Tekst og foto:
ØyvindAsmyhr 

8. september gikk årets digitale fagdag på lufta, hvor deltakerne fikk med seg en dag med flerkamera studio­produksjon fullspekket med kliniske kasus, tips og triks. Det var stor aktivitet underveis, med kommentarer og spørsmål fra de 500 som hadde forhåndsregistrert seg til å delta på direkten.

Karen Reinholtsen og Joachim Scott Erenius ledet oss gjennom dagen

Årets tema var kliniske problemstillinger rundt konser­verende og protetisk behandling, og fokuset lå på klinisk relevante råd og triks for allmennpraktikere, med en kombinasjon av foredrag, diskusjoner, avstemninger og sofaprat rundt de ulike pasientkasusene. Selv om læringsutbyttet er størst for de som har mulighet til å delta interaktivt på direkten, valgte også mange å benytte seg av muligheten til å se foredragene i opptak. Ryktet gikk om at dette var et kurs man ikke burde gå glipp av, og vi opplevde såpass mange henvendelser fra medlemmer som ønsket å etterregistrere seg for å få tilgang til opptaket, at vi valgte å åpne for dette i et begrenset tidsrom.

Fagprogrammet hadde høy klinisk relevans med mange nye foredragsholdere som gjennom sine foredrag og diskusjoner fikk belyst mange problemstillinger

Programlederne, som også hadde et stort ansvar i planleggingen av det faglige, gjorde en glimrende jobb. Både Karen Reinholtsen og Joachim Scott Erenius ledet oss gjennom en lang dag, hvor det var gode oppsummeringer og spørsmål fra deltakere. De fikk frem viktige aspekter, også knyttet til etikken, og balanserte diskusjonene konstruktivt.

Det første foredraget handlet om digital behandlingsplanlegging og arbeidsflyt – et samarbeid mellom tannlege og tanntekniker hvor Knut Klette og Thomas Schjøtt pekte på forutsigbarhet som en av de store fordelene ved digital behandlingsplanlegging. Nye digitale verktøy åpner opp for mange muligheter og er et godt hjelpemiddel for både tannlege og tanntekniker.

Neste foredrag tok for seg klinisk fotografering, og Christoffer Bjelland gikk gjennom hva slags utstyr en trenger og teknikker som gjør det enklere å ta bilder. Bilder er viktige i behandlingsplanlegging og ikke minst som dokumentasjon av behandlingsforløp og sluttresultat.

I foredraget om bonding hadde Hans Christian Ognedal og Arne Lund mange gode kliniske tips og triks med tanke på ulike bondingmaterialer. Avgjørende for å få et godt resultat er et tørt og kontrollert arbeidsfelt.

I neste foredrag var det de ulike posteriore og anteriore matrisesystener for komposittfyllinger som Maren Benedicte Lind og Christoffer Bjelland viste oss. Funksjonalitet og estetikk er avgjørende for valg av de ulike systemene.

Så hadde Hans Christian Ognedal en sekvens om puss og polering hvor han gikk igjennom forskjellige typer utstyr som gir best resultat på kort tid.

Live-demonstrasjon av Injection Moulding Technique

Vi fikk mer av digital planlegging og kliniske metoder når Knut Klette og Thomas Schjøtt gikk i detalj gjennom metoden Injection Moulding Technique, fra scan og photos til design og printing. De hadde også med en pasient der de fikk demonstrert deler av teknikken.

Neste foredrag gikk enda dypere inn i detaljer med henblikk på krevende situasjoner når en skal preparere en tann. Trine Bjelke-Holtermann og Brita Storaas Hansen viste oss, gjennom dialog og forelesning om kasus med dyp subgingival karies, dyptgående infraksjoner og lite tannsubstans, hvordan en skulle håndtere disse utfordringene.

Vi er alltid i tvil om hvilken type materialer vi skal bruke i restaureringen av en tann, spesielt ved valg av keram, og dette var tema som Hannu Larsen og Benedikte Alhaug tok for seg den neste timen. De kom også inn på valg av sement, bruk av stifter og konus og enkel kirurgisk kroneforlengning.

Siste foredrag omhandlet vertikale frakturer og her hadde vi utfordret spesialist i endodonti, Homan Zandi til å gå i dialog med spesialist i oral protetikk, Andreas Grov Lassen. Symptomer og diagnostisering av infraksjoner ble belyst og ikke minst prognosevurderinger. Behandling av flere kasus ble kommentert og utfordringene ved disse pasientene er svært relevante for den allmennpraktiserende tannlege.

Homan Zandi og Andreas Grov Lassen i sofaprat med moderatorene

Mange fordeler med digitale arrangementer

Fordelene med slike digitale faglige arrangementer er mange. Nettbaserte forelesninger gir økt fleksibilitet da deltakerne kan velge mellom direkte deltakelse for å kunne stille spørsmål og være med i faglige avstemninger og diskusjoner, eller å se foredragene i opptak når det passer den enkelte.

Tilbakemeldingene viser også at mange benytter muligheten til å melde på hele klinikken og gjøre denne fagdagen til en sosial samling. Ved å sitte samlet på klinikken kan man fritt diskutere og utveksle erfaringer rundt bordet, både underveis og i etterkant, ved å se foredragene i opptak. Vi minner om at kun registrerte deltakere vil få etterutdanningstimer i NTFs etterutdanningssystem. Digitaliseringen gir likevel nye muligheter og mye fag for en billig penge, siden den eneste kostnaden blir deltakeravgiften, og man slipper både reise og overnatting.

Tusen takk til alle deltakere og til dyktige fagfolk, både bak og foran kameraet – det er bare å glede seg til neste år!

Bidragsyterne feirer etter en svært vellykket gjennomføring