Drept av regimet i Syria

OsamaShaheen 

I Berlin står aktivisten Mariam Al hallak, med et stort bilde i hendene. Bildet er av hennes sønn. En ung syrisk tannlege som mistet livet som følge av politisk virksomhet, for ti år siden, i 2012, i Damaskus.

– Ingen mor skal trenge å oppleve det som jeg har vært gjennom. Det er mitt ønske, sier Al hallak.

Det er ti år siden hun så sønnen sin for siste gang. Det var på morgenen 5. November 2012. Tannlegen Ayham Ghazoul (25) hadde ett år igjen av spesialiseringen i endodonti.

Ved hovedinngangen til odontologisk fakultet ved universitetet i Damaskus er det en kiosk der studentene kjøper kaffe og slår av en prat, før de starter dagen. Slik var det i 2012, og der var Ghazoul denne morgenen. Mens han sto der kom to studenter og arresterte ham, i alles påsyn.

– Dette var ikke så lenge etter at han ble arrestert første gang, i februar samme år, for å kritisere regimet. Mishandlingen den gangen førte til alvorlige skader i nyrene, forteller moren.

Arrestasjonen og mishandlingen i februar 2012 stoppet ikke Ghazoul fra å være aktiv igjen. Dagen før han ble arrestert for annen gang var han i Beirut og deltok i en workshop med andre aktivister fra Syria.

– Han var glad da han kom tilbake fra Beirut. Han sa at det hadde vært den beste dagen i livet hans, forteller Al hallak.

Ayham Ghazoul, som senere ble fengslet, torturert og drept.

Foto: privat.

Ble mishandlet på universitetet

De to studentene som arresterte Ghazoul var med i studentrådet. Under revolusjonen fikk studentrådet stor makt. De begynte å bære våpen, og slo hardt ned på studenter som viste tegn til å være mot regimet.

Kontoret til studentrådet ble også åsted for tortur. Studentene som var mistenkt for å være motstandere av regimet ble avhørt og truet med straff. Noen ble mishandlet og så løslatt med det samme. Noen ble kjørt videre til regimets sikkerhetsstyrker.

– Min sønn ble tatt til det rommet, hvor han ble alvorlig mishandlet, før han ble kjørt videre til en kjeller der politiske fanger, ikke bare fra universitetet, blir mishandlet, sier moren til Ayham Ghazoul, Mariam Al hallak, fra eksil i Tyskland.

Kjelleren moren snakker om er en avdeling som er drevet av militæretterretningen og som er kjent blant syrere som «dødens avdeling».

Ghazoul kom ikke hjem 5.november. I dager, uker og måneder lurte moren på hvor sønnen var. Hun gikk til politiet, og til alle sikkerhetstjenestens kontorer i Damaskus. I tillegg ringte hun til alle hun kom på og som kanskje kunne vite noe om han.

Mange arresterte

Så mange som én million mennesker kan være arrestert eller internert i regimets fangenskap siden 2011, som følge av deltakelse i politiske eller sivile aktiviteter.

Søken etter arresterte i Syria, er blitt et marked i vekst. Kundene er desperate familier som leter etter barna sine eller andre familiemedlemmer og selgerne er mellommenn og advokater. Varene er nyheter og informasjon om fangestatusen deres, prosedyrer og rettslige kjennelser. De som profiterer er personer innad i sikkerhets- og rettsapparatet i regjeringen.

– Jeg prøvde på alle mulige måter å få informasjon om sønnen min, men det var uten resultat, sier Al hallak.

Ayham er død

Mariam Al hallak med bilde av sønnen Ayham Ghazoul.

Foto: privat.

31. januar 2013. Det nærmer seg tre måneder etter at Ayham forsvant.

– Jeg var optimistisk, med tanke på løslatelse, siden den første arrestasjonen hadde vart i tre måneder, forteller Al hallak.

Den dagen kom søsteren på besøk. Ayhams tante. Hun hadde en dyster beskjed til sin søster, Ayhams mor.

Dagen før var hun blitt oppringt av en mann som hadde vært sammen med Ayham i kjelleren etter arrestasjonen på universitetet. Han fortalte at han hadde sett Ayham med masse blod i hodet og i ansiktet, og at han så ut til å være nesten i koma. Vokterne i fengselet nektet å hjelpe ham.

De neste tre dagene klarte Ayham bare å si noen få setninger.

– Min sønn lå på gulvet i tre dager uten å få hjelp. Han fortalte de andre som var arrestert hvordan han var blitt slått i hodet under avhør på studentrådets kontor.

Ayham døde etter tre dager som følge av mishandlingen fra medstudentene. Da han var død markerte fengselsvokterne pannen hans med et nummer.

– Derfor står jeg her. Jeg vil ikke se andre unge bli til et tall og et nummer for regimets brutalisme, som Ayham.

Syriske myndigheter tilbakeviser

Osama Shaheen, som er tannlege og flyktning, og nå redaktør i DER, det første tidsskriftet for arabisktalende i Norge, har skrevet denne saken basert på Mariam Al halaks historie som er publisert på Aljazeera.com i 2021.

Shaheen forteller at han kontaktet syriske myndigheter, ved ambassaden i Berlin, i begynnelsen av august 2022, for å innhente deres kommentarer til påstandene om at studentrådet ved universitetet i Damaskus drepte tannlegen Ayham Ghazoul i 2012. Syriske myndigheter, ved ambassadens talsperson, svarer at regimet ikke dreper mennesker som er i opposisjon og at studentrådet er der for å hjelpe studentene ved universitetet.

(Osama Shaheen er selv intervjuet av det digitale fagbladet Journalisten, gjengitt i Tidende nr. 6-7, 2022.)