Tellekantsystemet under­ vurdering

Norge kan komme til å gjøre som danskene: Å avvikle tellekantsystemet i forskning. Ordningen, som er omdiskutert både i Norge og andre land, innebærer at noe av finansieringen av universitetene kommer i form av betaling for publikasjoner. Kritikere hevder at dette fører til mer kvantitet enn kvalitet i forskningen. I desember besluttet derfor den danske regjeringen å avvikle den såkalte resultatbaserte modellen for fordeling av basismidler.

Det norske finansieringsutvalget, ledet av tidligere styreleder ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet), Siri Hatlen, vurderer nå finansieringssystemet ved landets universiteter og høgskoler.

Etter planen skal utvalget levere en rapport til Kunnskapsdepartementet 17. mars, der de kommer med sine anbefalinger for finansiering av forskning og høyere utdanning, skriver Khrono på sine nettsider 9. februar..

Utvidet mandat

Flere, blant annet de eldste universitetene som Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen, var kritiske til sammensetningen av finansieringsutvalget, og krevde at Støre-regjeringen skulle legge det ned og oppnevne et nytt.

Men i november utvidet forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe og Kunnskapsdepartementet heller mandatet og opprettholdt utvalget.

Den nye regjeringen har presisert at de ønsker at basisfinansieringen skal økes, at de ønsker en modell der ikke-sentrale tilbud og flercampusinstitusjoner skal få bedre uttelling, og de presiserer at de ønsker at det skal bli mer attraktivt å tilby kortere etter- og videreutdanninger.

Alle endringene utvalget foreslår skal i utgangspunktet kunne gjennomføres innenfor dagens økonomiske rammer, men «ta hensyn til mulighetene for at bevilgningene fremover også kan bli økt eller redusert», heter det i det utvidede mandatet.