Tilbakeblikk

1922

Kokain og kokainisme

«Kokainet er dagens modegift. I de sidste aar er bruken derav stadig tiltat, saa den hvite gift øver sin fortryllelse over et stadig stigende antal personer. Hyppigere og hyppigere ser man i hospitalene, særlig i Paris, London, Berlin, Wien og New-York, ofre for denne last komme ind. Men det er ikke bare i de store byer lasten har holdt sit indtog: også paa landet brer den sig, og blant alle befolkningslag. Ogsaa i Italien har kokainet sine varme tilbedere.

Tyskland er det som skaffer kokainet; de store kemiske fabrikker fremstiller det syntetisk, og herfra smugles det i store mængder til andre land.

Efter at ha omtalt kokainforgiftningens symptomer, gjør forf. rede for den italienske regjerings forslag til lov mot kokainmisbruken. …

Forf. tviler paa at disse love, selv om de er strenge og blir strengt praktisert vil føre frem. Det er opdragelse, ikke love og paabud, som skal til.»

Spalten Fra andre Tidsskrifter: Fra Tidsskrift for den norske Lægeforening, undertegnet med initialene J.A.V.

1972

Populært fiske på Island

«Skandinaviska Tannlæknafélagid 36. kongress Reykjavik 1972:

Den norske seksjon av Skandinavisk Tannlægeforening beklager at en del norske kolleger har mottatt kongressens preliminære program svært sent. Det skyldes typografisk streik og andre omstendigheter som kongresstyret i Reykjavik ikke har hatt herredømme over. …

Vi har forstått at det er et ønske hos mange av deltagerne å få delta i fiske på Island under oppholdet. Det er som kjent et meget rikt lakse- og ørretfiske i de islandske elver og vann. Sunna Travel Bureau i Reykjavik har reservert noen fiskerettigheter i elven Laxá i Kjós, men det er også muligheter i andre elver. Det blir anledning til å leie fluestang, kastestang, snøre og snelle, samt regnfrakk og støvler i førsteklasses kvalitet. Vi har ikke fått oppgitt noen priser, men det er grunn til å gro at fiskerettighet er kostbart.»

Hefte 2, februar, 1972

2012

Helsesenteret for papirløse migranter

«Helsesenteret for papirløse migranter som ble etablert av Kirkens Bymisjon og Røde Kors i 2009, fikk Amnestyprisen for 2011 for sin kompromissløse kamp for at retten til liv og helse skal og må gjelde for alle på norsk jord. Prisvinneren avdekker en situasjon og reiser en debatt om rettighetsmangler hos en gruppe mennesker som lever i vårt eget land, og de gjør noe med det i praksis. Helsesenteret sørger for at en sårbar gruppe mennesker får et minstemål av helsetilbud, heter det i begrunnelsen.

På det meste, for cirka et år siden, har senteret hatt fire tannleger tilknyttet sin virksomhet. Nå er antallet tannleger halvert, og det er igjen bare to, som tar imot pasienter til tannbehandling, på uregelmessig basis. Ved senteret sier de at de er i desperat mangel på tannleger som vil hjelpe.»

Fra Lederen «Trenger fortsatt hjelp» Tidende nr. 2, februar, 2012