Terje Olav Vigen
1945–2022

Terje Olav Vigen døde 10. september med sine nærmeste rundt seg, etter lengre tids sykdom.

Han ble født 1. august 1945 og vokste opp sammen med fire søsken i Beitsand i Nord-Trøndelag. Han avla sin medisinske embetseksamen i 1973. Etter mange år som lege, startet Terje Vigen i Legeforeningen i 1988 som spesiallege hvor han i mange år ledet helsepolitisk avdeling, før han overtok som generalsekretær i 2003, en jobb han hadde fram til 2009. Etter dette jobbet han i flere år som seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

Terje Vigen var kunnskapsrik og omgjengelig og hadde et stort nettverk nasjonalt og internasjonalt. Når en lege trengte hjelp og støtte, var han som generalsekretær, alltid klar til å bidra og gi gode råd. I sitt arbeid i Legeforeningen gjorde han seg bemerket, særlig gjennom European Forum of Medical Associations (EFMA) og Verdens helseorganisasjon (WHO). Her var han opptatt av å skape arenaer der legeforeninger i daværende Vest-Europa og Øst-Europa kunne møtes.

I Helsedirektoratet jobbet han først med spesialistutdanning av leger og kollegaer hedrer ham for bidrag til gode helsetjenester. Terje var dessuten noe så sjeldent som en lege med et ekte og solid faglig forankret engasjement for tann- og oral helsefeltet. Dette viste han tydelig i sitt arbeid i Helsedirektoratet hvor han jobbet med etableringen av Nasjonal behandlingstjeneste for uavklarte smerter i ansikt og kjever ved Haukeland universitetssykehus og de siste ti årene med prosjektet «Orale helsetjenester i tverrfaglig miljø i sykehus», også kalt sykehusodontologi. Han fulgte tett opp prosjektlederne og utviklingsarbeidene ved de fem universitetssykehusene hvor orale helsetjenester var etablert som forsøksordning.

I alt sitt arbeid var Terje opptatt av god faglig utvikling som grunnlag for den beste pasientbehandling. På tann- og oral helsefeltet bidro han engasjert med de verdifulle erfaringene han hadde samlet gjennom et langt arbeidsliv, fra ulike nivåer i helsetjenestene, med bred organisasjonskunnskap og derav taktisk kloke strategier for å innlemme oral helse i helsetjenestene.

Terje Vigen var glad i friluftsliv og han var en ivrig fisker ved Kjerringøy der familien har et feriested og han ivret for turer i fjellheimen rundt Beitostølen, hvor også tannhelseteamet fikk være med på tur kombinert med fagseminar. Vi minnes en varm, klok, kunnskapsrik og kjær kollega for oss i tannhelseteamet i Helsedirektoratet. Vi lyser fred over Terjes gode minne.

Kjersti Refsholt Stenhagen og Siri Christine Rødseth på vegne av kollegaer i Helsedirektoratet