Tilpasset behandling
– ikke kompromissbehandling!

Nils RoarGjerdet 

Tilpasset behandling: Restaurert overkjeve front ved bruk av prefabrikerte komposittfasader. Enkel, billig og livsforlengende behandling for et sterkt redusert tannsett hos en godt voksen pasient. (Gjengitt med tillatelse fra Håkon Skeie og Tom Paulseth)

Noen ganger, spesielt hos svekkede pasienter, kan det være et dilemma å finne «den beste» behandlingen. Av og til blir det beste det godes fiende. «Tilpasset behandling» er der man tar sosiale, praktiske og menneskelige faktorer i betraktning. Det er ikke kompromissbehandling – det er å gjøre godt, å respektere selvbestemmelse, å ikke skade – i henhold til profesjonsetiske prinsipper.

Gunhild Vesterhus Strand fra Universitetet i Bergen (UiB) snakket om tilpasset behandling på bakgrunn av den lange erfaringen hun har med gamle og svekkede personer. På den ene siden kan det tippe over i overbehandling, eller underbehandling på den andre siden. Hun viste flere eksempler på ulike pasienttilpassede behandlinger, for eksempel slik som vist på bildet.