Tilbakeblikk

1922

Norges tandlæger

«Efter hvad der fremgaar av den ved Medicinalkontoret utarbeidede fortegnelse over læger, dyrlæger og tandlæger var der per. 1. august d.a. 646 tandlæger i landet. Herav er 166 kvinder. Aaret forut var der 616, hvorav 153 kvinder. 21 av tandlægene har eksamen i utlandet, dette er 2 mer end ifjor.

I Kristiania er der 164 tandlæger, hvorav 45 kvinder. Antallet av de i utlandet bosatte norske tandlæger er ogsaa 21, nemlig 11 i Amerika, 3 i Danmark, 3 i Finland, og i England, Frankrike, Spanien samt Sverige – i hvert 1.»

Fra 8. hefte, oktober 1922

1972

Odontologisk videreutdannelse

«I januar 1962 startet det første kurs innen den odontologiske videreutdannelse ved Universitetet i Oslo. Den var en nyskapning ved Universitetet, uten noe klart norsk forbilde, og med spinkle økonomiske ressurser. Ideen hadde nok ligget mer eller mindre latent en god stund, men fikk et kraftig puff i slutten av 50-årene, da man ved den daværende Norges Tannlegehøgskole begynte å vurdere den fremtidige lærersituasjon. Den så ikke lystelig ut. …

Ved en 10-års milepel er det naturlig å spørre om resultater av virksomheten. … I dag (juli 1972) finner man ved Det odontologiske fakultet 3 dosenturer og 24 mellomgruppestillinger besatt med tidligere videreutdannelseskandidater, som også av naturlige grunner har besatt den overveiende del av fakultetets stipendiatstillinger.»

Fra hefte 8, oktober 1972

2012

Munnen endelig en del av kroppen!

«FNs hovedforsamling vedtok i september 2011 den meget viktige resolusjonen «Political Declaration on the Prevention and Control of Non-communicable Diseases (NCDs)». Resolusjonen sier blant annet at sykdommer i munnhulen har mange av de samme risikofaktorene som andre ikke-smittsomme sykdommer, som diabetes, hjerte- og karsykdommer, respiratoriske sykdommer og kreft. Dette FN-møtet toppet listen av møter hvor målet har vært å høyne bevisstheten om viktigheten av å bekjempe den kraftige økningen av ikke-smittsomme sykdommer i hele verden, både i u- og i-land. Kun en gang tidligere har FN drøftet sykdom på et så høyt nivå, forrige gang gjaldt det HIV og AIDS. Så dette var altså helt spesielt.»

Fra Presidenten har ordet, nr. 9, oktober 2012