Sosial ulikhet engasjerer

Foto: Kristin Aafløy.

Tidende tematiserer sosial ulikhet i tannhelse denne vinteren. Det gjør vi sammen med de andre nordiske tannlegetidsskriftene, i form av felles vitenskapelige artikler om temaet, som Tidende har samlet i denne og forrige utgave av tidsskriftet.

Samtidig ser vi at det er flere som engasjerer seg, inkludert politikere og tannleger, som også er politikere.

Bergensavisen (BA) har hatt flere oppslag i det siste. 3. februar skriver de om en pensjonert tannlege og tidligere Høyre-politiker i Fyllingsdalen bydel i Bergen, som i august startet Facebook-gruppen «Tannbehandling/økonomi», som nå har over 65 000 medlemmer.

– Jeg har kjempet i årevis for denne saken. Det er et skrikende behov der ute, med veldig mange tragedier som ikke er velferdssamfunnet verdig, sier han og fortsetter:

– Budskapet mitt er at sykdommer i munn, tenner og kjeve skal inn under egenandelsordningen. Det må dekkes på samme måte som sykdom ellers i kroppen. Den tidligere varaen i bystyret, mener man ikke kan slå seg til ro med situasjonen slik den er i dag. – Jeg ville ha saken opp i Høyre, men de gadd ikke engang å svare oss sentralt. Det illustrerer holdningen. – Politikk er å fordele goder. Vi må få vekk dette tullet og få saken opp i dagen. Vi kan ikke la det renne ut i sanden flere ganger, sier tannlegen til BA.

I den samme saken sier SV-leder Audun Lysbakken at Norge trenger en skikkelig tannhelsereform. – Vi er i den utrolig rare situasjonen at dersom man blir syk hvor som helst ellers på kroppen, så stiller fellesskapet opp. Men blir man syk i tennene eller i munnhulen, må man betale selv. Det er et digert hull i velferdsstaten, som det er på tide å tette.

Lysbakken mener det er et stort klasseskille, hvor mange lar være å gjennomføre nødvendig tannbehandling fordi de er redde for regningen. – Det er som i USA, og vi burde ikke ha det sånn i Norge. Vi håper at dette kan bli en stor sak i valgkampen, og at en ny rødgrønn regjering kan bli enig om å endre systemet, sier Lysbakken.

Arbeiderpartiets Egil Knutsen sier at Ap ønsker gratis tannbehandling på sikt:

– Det koster mye, 12 milliarder kroner, men ikke mer enn Høyres landsmøte har vedtatt å kutte i formueskatten. Han understreker at så snart Ap kommer i regjering, vil de gå i gang med endringer. – Det er viktig at vi lynraskt styrker ordningene via Nav. Det er ille at dette rammer så sosialt skjevt. Det får følger for det sosiale livet som overhodet ikke er bra, og som igjen er med på å forsterke forskjellene.

Senterpartiet, som gjør det godt i meningsmålinger, vil ikke gå til valg på at alle skal få gratis tannbehandling:

– Vi vil se på en gradvis utvidelse av tilbudet, med utgangspunkt i dem som har størst behov. Det kan være nye grupper som studenter, at tilbudet til eldre utvides, og at det blir bedre ordninger for dem med dårlig betalingsevne, sier Kjersti Toppe, som er partiets helsepolitiske talskvinne.

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre, svarer på kritikken som er rettet mot regjeringen, og sier at siden 2013 er skjermingsordninger til personer med særskilte behov økt, og at det nå er en halv million personer som hvert år mottar stønad til tannbehandling fra folketrygden. Han påpeker at tannbehandlingen i dag er gratis for en av fire innbyggere, deriblant unge, rusmisbrukere og eldre som får hjemmesykepleie eller som bor på institusjon.

Det er interessant å følge med nå, på hva politikerne sier.

Det går mot stortingsvalg. Og som sagt før, denne saken ser ut til å bli et tema i valgkampen.

NTFs president, Camilla Hansen Steinum, tar også opp temaet sosial ulikhet i sin spalte i denne utgaven av Tidende. Hun sier blant annet at det mangler kunnskap, både blant politikere og i NTF. Hun forteller at foreningen derfor har engasjert et firma som skal foreta en samfunnsøkonomisk analyse av en tannhelsemodell med økt offentlig finansiering.

Ellen BeateDyvi 

Ansvarlig redaktør