De har formidlet kunnskap slik at alle forstår

Foto: Akademikerne

Line Vold fra Folkehelseinstituttet (FHI) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mottok årets Akademikerpris for sin kunnskapsformidling under koronakrisen.

Akademikerprisens jury mener at «årets prisvinnere har fremstått som eksepsjonelt gode og trygge formidlere i situasjonen landet har stått i».

– De har formidlet forskningsbasert kunnskap og kompliserte faglige vurderinger slik at alle forstår. Samtidig har de også klart å formidle, på en trygg og åpen måte, både usikkerhet og faglig uenighet, sa juryleder Merete Nilsson under overrekkelsen under Akademikernes høstkonferanse i november. 

Line Vold fremhevet den høye tilliten til myndigheten som et godt utgangspunkt for å kommunisere til den norske befolkningen.

– Jeg tror i et land som Norge at folk hadde vært mer skeptiske til rådene dersom alle fagfolk var helt enige, når vi vet at dette er en ny sykdom. Det har vært viktig å være åpen om det vi vet og ikke vet, og justere oss når vi får ny kunnskap, sa Vold.

Nakstad understreket at de har måttet tenke enkelt:

– Alle må få vite hva de kan gjøre for å bidra. Det har vært stor usikkerhet, men noe må man gjøre. Forskning kan ikke gi svar for alt, og vi har også måttet bruke sunn fornuft. Og så har vi fått god hjelp fra mediene, folk flest og fra solide fagmiljøer, sa Nakstad.

– Vold og Nakstad har demonstrert verdien av tung fagkunnskap kombinert med fantastisk formidling i en krisesituasjon, sier jurylederen.

– Årets vinnere har gjennom koronakrisen vist hvor avgjørende det er med akademisk kunnskap i byråkratiet, og sammen med sine kolleger har de vært helt sentrale for å lose oss trygt igjennom pandemien. De er begge eksepsjonelt gode og trygge formidlere, og er nærmest blitt byråkratiets superstjerner, sier Merete Nilsson videre.

– Jeg mener vi som akademikere har grunn til å være stolte av det norske byråkratiet, sier Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttets avdeling for smittevern og beredskap.

Vold og Nakstad mener det er spesielt fint å få prisen i en situasjon der de har formidlet mange råd til befolkningen om å gjøre ting de færreste ønsker, og vært ærlige om at rådene har vært basert på et nokså svakt kunnskapsgrunnlag:

– Det har ikke vært noen selvfølge at det skulle gå bra – men jeg tror åpenheten om usikkerhet i kunnskap og også diskusjonene oss imellom kan ha bidratt til at både media og folk flest har fått god innsikt i det vi jobber med. Plutselig vet mange både hva helgenomsekvensering og reproduksjonstallet R er. Og hvordan vi beskytter oss mot smitte. Det er egentlig helt fabelaktig, sier Vold.

– Falske nyheter og konspirasjonsteorier gjør seg gjeldende rundt om i verden. Årets prisvinnere har sin del av æren for at nordmenn har hatt stor tillit til myndighetene under krisen, sier juryleder Merete Nilsson. 

Siden 2008 har Akademikerne delt ut Akademikerprisen. Prisens formål er å hedre norske eller utenlandske enkeltpersoner for deres bidrag til akademisk frihet og for å støtte deres arbeid i kunnskapsformidling og å oppmuntre til videre innsats.