NTF hører fra seg

Christian PollockFjellstad 

Rådgiver – politikk og kommunikasjon, NTF

Den norske tannlegeforening er høringsinstans i mange saker på ulike politikkfelt, slik som helse, sosial, kommune, næringsliv og arbeidsliv. Ved NTFs sekretariat er det mange som bidrar til å utforme høringssvar og sammen med først og fremst presidenten meisles og utdypes politikk på vegne av alle våre medlemmer. Her følger en liten oversikt over hvilke saker vi har involvert oss i høsten 2021.

De siste årene har NTF årlig levert ca. 25 skriftlige høringssvar direkte til Storting, departement og direktorat. I tillegg leveres innspill til våre samarbeidspartnere i Akademikerne. NTF deltar også på muntlige høringsmøter når det er mulig. I et valgår hender det rett som det er at produksjonen i statsapparatet går litt ned i påvente av et mulig politisk skifte. Det kan synes at politikerne er litt mer opptatt med å bli valgt, eller særlig gjenvalgt, og følgelig er det litt færre høringer.

Fra medio juni til medio november har NTF levert åtte høringer direkte til myndighetene og også latt høre fra seg i noen saker via Akademikerne. Noen få høringer er fortsatt ute, men kvitteres ut i løpet av november eller Så foruten komme seg gjennom et stortingvalg, skifte av regjering og nytt statsbudsjett, samt å arrangere landsmøte i Bergen og representantskap, hva har vi gjort? Her kommer oppsummeringen!

I løpet av våren kom Koronakommisjonen med sin første rapport og evaluering av myndighetenes håndtering av koronapandemien og NTF spilte inn noen av sine bekymringer. NTF har hatt en god dialog Helsedirektoratet, Helse- og omsorgsdepartementet og Folkehelseinstituttet gjennom hele pandemien. Likevel må det medgis at det var stor usikkerhet rundt råd og anbefalinger til tannhelsetjenesten om smittevern og det ble foretatt svært mange endringer i rådene og anbefalingene. Dette opplevdes som uforutsigbart og krevende for hele tjenesten.

Det ble svært krevende for tannhelsetjenesten å få tak i nødvendig smittevernutstyr under pandemien, og prisene var også svært høye. Når tannhelsetjenesten ikke ble inkludert i mang en kommunes beredskapsarbeid oppstod det også store utfordringer. NTF har også uttrykt bekymring over den markante nedgangen i antall bekymringsmeldinger til barnevernet, her kan det rett og slett være mye som ikke er avdekket. For fremtiden er det derfor viktig at sårbare barn og unge blir fanget opp og ivaretatt når kriser treffer.

I tre ulike høringer har NTF kommet med helsefaglige innspill på tobakksskadeloven, underernæringsretningslinjen og nye pakkeforløp for kreft. Folkehelse er et viktig for NTF, og som profesjon er tannleger en naturlig del av helseteamet rundt pasienter, så vel som den enkelte borger. Det er derfor viktig at man ikke glemmer den utfyllende og støttende rollen tannleger har for behandling, rehabilitering og forebygging.

Tannleger er den helseprofesjonen som har størst nedslagsfelt for jevnlige besøk og ser samlet sett uten tvil flest ulike pasienter i løpet av et år. Derfor er det viktig at helsemyndigheten faktisk hører på profesjonen, og dertil skuffende når NTF ikke opplever gjennomslag. Smakstilsetning i snus er blant slike råd som myndighetene har valgt å ikke følge og der NTF er bekymret for snusbruken blant unge.

Tannhelsebehandlere må også tidlig involveres i eldres munnhelse, blant annet under kartlegging av ernæringsrelevante opplysninger. Oral helse er nært knyttet til ernæringsstatus og matinntak, og det er av den grunn svært viktig at det synliggjøres i retningslinjer.

At tannleger heller ikke i tilstrekkelig grad involveres i pakkeforløp for kreftpasienter finner NTF både noe underlig og sterkt beklagelig. Orale komplikasjoner og bivirkninger ved kreft og kreftbehandling påvirker tann- og munnhelsen hos kreftpasienter på kort og lang sikt. Ofte er disse bivirkningene underrapporterte, underdiagnostiserte og underbehandlede. Dette kan påvirke pasientens livskvalitet lenge etter at kreftbehandlingen er avsluttet, og det er viktig å forstå hvordan orale komplikasjoner og seneffekter hos disse pasientene kan forebygges og håndteres.

NTF har også kommet med innspill til ulike forskrifter som regulerer utdanning av personell på områder som psykisk helse, rus og avhengighetsarbeid. En kan undres over at oral helse tas opp som tema når det gjelder masterutdanning for sykepleiere, men ikke nevnes i forskriften for tverrfaglig videreutdanning. Er det en glipp mon tro? Uansett er NTF klare på at det er helt avgjørende at kunnskap om den orale helsen og om samarbeid med tannhelsetjenesten inkluderes ulike utdanningsløp for å sikre et helhetlig tilbud til pasientene.

NTF har meninger om så mangt, også når det gjelder forslag til endringer i regelverket for organisering av klagenemndene som behandler helsesaker og endringer i pasientskadeloven og folketrygdloven vedrørende innhenting av taushetsbelagte opplysninger og taushetsplikt. En kan av og til undres over høringstitlers lengde, men sakens innhold denne gang var likefremt og greit. Et forslag var at ulike nemndssekretariater skulle kunne gis fullmakt til behandling av klagesaker og med det unntas nemndbehandling. Nei takk, det skal behandles i nemnd, sier vi.

Lover og forskrifter som befatter seg med pasientjournal, personvernrettigheter og ulike IKT-standarder kan være teknisk krevende å navigere i, og noen ganger må en stille spørsmål rundt hvor lemfeldig helsedata behandles. At tannhelsetjenesten, med et så avgjørende stort virke i privat sektor, står i en særstilling i forhold til resten av helse- og omsorgstjenesten, må påpekes.

I skrivende stund jobber sekretariatet med en høring om forslag til endringer i forskrift om kommunalt pasient- og brukerregister (KPR), der det blant annet foreslås at private virksomheter som yter tannhelsetjenester få en plikt til å sende inn helseopplysninger. KPR sikrer bedre grunnlag for planlegging, styring, finansiering og evaluering av kommunale helse- og omsorgstjenester, og NTF var i sin tid positive til initiativ som sikrer at beslutninger om, og i helsetjenesten gjøres kunnskapsbasert. Nå er forslag som svekker personvern til bekymring og myndighetene må klargjør hvilke data som skal samles inn fra tannhelsetjenesten og hva de skal brukes til.

Tannhelsetjenesten har lenge vært opptatt av god samhandling og NTF mener det er svært viktig at det legges til rette for samhandling på tvers av forvaltningsnivåer og sektorer. Enn så lenge utgjør den manglende samhandlingen en betydelig utfordring i forhold til effektiv helsehjelp til det beste for pasientene. Her er mange utfordringer å hanskes med.

Ønsker du å lese selve høringssvarene finner du dem NTFs nettsider under Fag og politikk. Spørsmål til høringene kan besvares av sekretariatet (post@tannlegeforeningen.no).

NB! Høringen om Den norske modellen og fremtidens arbeidsliv er et slikt eksempel der NTF ikke leverer egen høring, men finner sammen med våre gode kollegaer i de andre mastergrads- og profesjonsforeningene. NTF har i hovedtrekk støttet utredningens mange forslag, men sammen med Akademikerne påpekt utfordringene ved å innføre verneombud for de alle minste bedrifter og arbeidsplasser. Denne høringen finner du på Akademikernes nettsider.