Åpningen av NTFs landsmøte 2021

TonjeCamacho 

Tekst og foto

Landsmøtet har aldri før samlet så mange deltakere utenfor Oslo, og det var en tydelig rørt, stolt og engasjert president Camilla Hansen Steinum som for tiende (og sin siste) gang åpnet NTFs landsmøte foran en fullsatt Griegsal i Bergen. Med rundt 60 utstillere på plass, i underkant av 2800 påmeldte og 40 ulike foredrag fordelt over tre dager lå alt til rette for både faglig påfyll, sosialt samvær og en god handel på Nordental.

Tradisjonen tro startet presidenten med en minnestund for de medlemmene vi har mistet i året som gikk. Så fulgte presidentens tale, åpningsforedrag av Thomas Hylland Eriksen, prisutdelinger og musikalske innslag fra Sondre Lerche. Åpningen fikk også sitt lokale preg i form av «Nystemten», sunget av Jenny Kvamme, en velkomsthilsen fra formannen i Bergen tannlegeforening, Eirik Torjuul Halvorsen, samt en avsluttende opptreden av Dræggens Buekorps.

Se bilder fra åpningen og Landsmøtet 2021 på NTFs facebookside www.facebook.com/dennorsketannlegeforening

Se også egen sak om priser og hederstegn

Høydepunkter fra presidentens tale

Presidentens åpningstale tok utgangspunkt i den spesielle tiden vi har vært igjennom, både det som har fungert og det som ikke har fungert. Myndighetene mangler oversikt over tannhelsetjenesten, og det bør tilrettelegges bedre slik at tannlegene skal kunne bidra i beredskapsarbeidet i større grad. Hun var svært kritisk til måten vaksineringen av helsepersonell ble håndtert på. Pandemien har vist oss viktigheten av godt kollegialt samhold, en åpen dialog med foreningens tillitsvalgte og en sterk profesjonsforening som favner alle tannleger i Norge.

En stor del av presidentens tale ble viet det politiske landskapet. NTF har høye forventninger til Støres regjering. Så langt har regjerningen ikke imponert, og Hurdalsplattformen var skuffende. NTF vil kjempe for prioriterte, målrettede tiltak for sosial utjevning heller enn universelle velferdsreformer. For å lykkes med dette kreves det en helhetlig gjennomgang av hele tannhelsetjenesten, og mer kunnskap om tjenesten.

Presidenten var også innom det kommende representantskapet, hvor det som alltid er mange viktige saker på agendaen. Mange viktige beslutninger skal tas, blant annet om nytt arbeidsprogram og to nye policydokumenter; om fremtidens tannhelsetjeneste og om kosmetisk behandling. Disse vil legge føringer for profesjonen og forhåpentligvis bidra til å sett klare etiske grenser, slik at tannlegene fortsatt kan levere tjenester av høy kvalitet. Og her var presidenten krystallklar: Respekten for tannlegeprofesjonen avhenger av at tannlegene fremstår som profesjonelle helsearbeidere – ikke som selgere av kosmetisk behandling.

Avslutningsvis sendte presidenten en varm takk til alle lokale og sentrale tillitsvalgte i NTF, til generalsekretæren og sekretariatet for godt samarbeid. Etter ti år som president går stafettpinnen videre, og ny president skal velges på representantskapsmøtet i slutten av november. Hun ble hyllet med stående og brakende applaus fra den fullsatte salen.

Les presidentens tale i sin helhet i egen sak. Talen ble også strømmet, og opptak er tilgjengelig på NTFs Facebookside.