Spør advokaten

Assistenttannlegers ansvar overfor praksiseier ved negativ omtale fra pasienter på sosiale medier

Jeg er nyutdannet og har fått tilbud om jobb som assistenttannlege. Det er et punkt i kontraktsforslaget fra praksiseier som jeg ikke helt forstår. Er det vanlig og rimelig at jeg skal betale erstatning til praksiseier for «tapt goodwill» hvis en pasient legger ut en negativ omtale om meg på sosiale medier?

Tone ChristinGalaasen 

Advokat i NTF

Tekst

Svar:

Nei, dette er hverken vanlig eller rimelig. NTF fraråder denne typen klausuler av flere grunner.

Alle samarbeidsforhold er basert på en grunnleggende forutsetning om at tannleger ivaretar pasientens behov og utfører pasientbehandling i tråd med god klinisk praksis. Også tannleger som utfører fullt ut tilfredsstillende tannbehandling risikerer at pasienter av en eller annen grunn er misfornøyde. Tannleger kan som den klare hovedregel hverken forhindre eller kontrollere pasienters ytringer på sosiale medier.

For tannleger og andre som har taushetsplikt vil det heller ikke være mulig å imøtegå kritikken, uansett om den er berettiget eller uberettiget. Noen ganger er det ikke engang mulig å identifisere den som har lagt ut slike kommentarer. Iblant kan det være negativ omtale som de fleste vil forstå at ikke er rasjonell eller berettiget, og som skyldes utenforliggende forhold som ikke er spesielt knyttet til den aktuelle tannlegen.

Det er for øvrig en kjensgjerning at enkelte mennesker har lavere terskel enn andre for å legge ut negative eller kritiske kommentarer på ulike sosiale medier. Dette gjelder på alle samfunnsområder.

Vi mener at det ikke er rimelig med klausuler som pålegger assistenttannleger økonomisk ansvar overfor praksiseier basert på forhold utenfor assistenttannlegens kontroll. Det er heller ikke grunnlag for å hevde at mer eller mindre tilfeldige kommentarer i sosiale medier påfører praksiseier et økonomisk tap, eller at kravet til årsakssammenheng er oppfylt. Denne typen klausuler vil kunne være konfliktskapende, og dermed virke mot sin formodede hensikt.

NTF mener at balanserte kontrakter som ivaretar begge parters interesser, er den beste måten å forebygge tid- og ressurskrevende konflikter. Det vises til NTFs anbefalte standardavtaler, som ligger på hjemmesiden https://www.tannlegeforeningen.no/jus-og-arbeidsliv/verktoykasse.html (logg inn på «min side»)