NTFs tariffkonferanse 2020

Et trettitalls tillitsvalgte i offentlig sektor; fra fylkeskommuner og universiteter til Helsedirektoratet og Studentsamskipnaden var 5. og 6. mars samlet til oppstarten av vårens vakreste eventyr. Nei, for de tillitsvalgte er det ikke snakk om Holmenkollstafetten – derimot tariffoppgjør og lønnsforhandlinger.

Ragnhild HenriksenLøken 

Tekst

TonjeCamacho 

Foto

Leder av Sentralt Forhandlingsutvalg Farshad Alamdari informerer om lønnsoppgjørene.

Sentralt forhandlingsutvalg er vertskap for konferansen og utvalgets leder, Farshad Alamdari, benyttet anledningen til å orientere møtedeltakerne om viktige endringer i Hovedavtalen i KS (fylkeskommunene). I tillegg ble resultater og prosesser fra fjoråret lønnsoppgjør i de ulike tariffområdene viet litt oppmerksomhet, for å danne et bakteppe for de rundene som sentrale parter skal i gang med nå til våren. I ettertid ser vi at andre yrkesgrupper fikk bedre resultater når det kommer til årslønnsvekst i 2019 enn hva Akademikerne oppnådde. Dette er unntaket historisk sett, da Akademikerne siden 2004 i stor grad har hatt betydelig høyere årslønnsvekst enn andre grupper KS-området. Det ble kommunisert at selv om det ikke er ønskelig å havne under, så kan det være at det er noe man må akseptere etter ett og et halvt tiår med gode lønnsoppgjør.

Siden 2016 har Norge vært inne i en periode med god økonomisk vekst, og selv om veksten forventes å avta noe i tiden fremover så legger likevel prognosemakere til grunne at arbeidsmarkedet kommer til å holde seg stabilt og at lønnsomheten i virksomhetene vil holde seg oppe.

Prognosene for lønnsvekst i 2020 ligger på et sted mellom 3,3 og 3,6 %, og med KPI-prognoser på 2,0-2,1 % så ser man for seg reallønnsvekst i 2020. Reallønnsvekst vil si at kjøpekraften i befolkningen vil øke.

Stort engasjement og enighet om viktigheten av livslang læring

De tillitsvalgte blir i forkant av konferansen oppfordret til å sende inn aktuelle problemstillinger fra sine virksomheter og hverdagen som tillitsvalgt. I år ble temaer som ammefri, frikjøpt av tillitsvalgte og kompetansekartlegging i tannhelsetjenesten diskutert i plenum. I fylkeskommunene har arbeidsgiver et ansvar for å kartlegge de ansattes kompetanse, og i Staten står det bestemmelser om at virksomheten må sikre at ansatte i alle faser av yrkeslivet sikres muligheter til å mestre krav og behov gjennom kompetansegivende arbeidsoppgaver og andre utviklingstiltak.

Det var stor enighet i forsamlingen om at selv om en tannlege har grunnkompetanse etter endt utdanning så går verden videre, og i vår bransje har det skjedd massiv utvikling både innenfor materialer og teknikker de siste tiårene. Behovet for etterutdanning er stort, selv om ikke alle arbeidsgivere ser nytte av eller har økonomiske rammer til å imøtekomme ønskene til etterutdanning. NTFs fagsjef, tidligere fylkestannlege Kirsten Ahlsen, påpekte at fylkestannlegene og fylkeskommunene har både et faglig ansvar og har ansvar for å sørge for et godt tjenestetilbud til befolkningen, og kompetent personale er en essensiell del av dette.

President Camilla Hansen Steinum oppdaterer deltakerne om aktuelle hendelser og prosesser.

Informasjon om aktuelle hendelser og organisering av tillitsvalgtarbeid

NTFs president Camilla H. Steinum var invitert til møtet for å orientere de tillitsvalgte om aktuelle saker og Hovedstyrets arbeid med blant annet direkteoppgjørsavtalen, Helsekontrollens «test» av tannleger i Oslo og den nært forestående Munnhelsedagen. Politiske saker som er aktuelle for tiden er bl.a. TannBarn del 2 og forslag om endring i EØS-forskriften om godkjenning av helsepersonell m.m. Presidenten og Hovedstyret hadde startet dagen med et møte med Stortingets Helse- og omsorgskomité og presidenten benyttet anledningen til å vise frem hva hun og Hovedstyret kommuniserer ut i et slikt møte.

I forbindelse med sammenslåing av fylkeskommuner har det blitt nye tillitsvalgte i større organisasjoner, og noen har fått økt grad av frikjøp sammenlignet med tidligere. Det dukket blant annet problemstillinger relatert til hvem som skal dekke de økte utgiftene som kommer av økt reisevirksomhet for tillitsvalgte i større geografiske enheter. I tillegg ble det utvekslet erfaringer fra de nye fylkeskommunene både når det gjelder struktur, arbeidsavtaler og rammer for tillitsvalgtarbeid.

Lønnsstatistikk, vaktavtaler og særalderspensjon

Dag to av konferansen ble satt i gang med gjennomgang av lønnsstatistikk fra universitetene, Oslo kommune og fylkeskommunene. Statistikken omfatter innsendte svar vedrørende over 1100 fylkeskommunalt ansatte, 350 universitetsansatte og ca. 100 ansatte i Oslo kommune. Det er store forskjeller både internt mellom virksomhetene i DOT, innad i hver enkelt fylkeskommune og mellom fylkeskommuner og universiteter, for de stillinger som er sammenlignbare dem imellom. Statistikken utarbeides både for foreningen sentralt, men også som et hjelpemiddel for de tillitsvalgte ute i virksomhetene for å kunne gi de hjelp til forberedelser til de lokale lønnsoppgjørene.

Leder av NTFs avdeling for Jus og Arbeidsliv, John Frammer, redegjorde for grunnlaget for vaktavtaler i DOT og hvordan slike skal utarbeides. Det finnes ikke lovverk som pålegger fylkeskommunene å organisere vaktordning for tannleger, men likevel har DOT enten stått for eller deltatt i lokal tannlegevakt i flere av landets fylkeskommuner – ofte i samarbeid med privat sektor. Det ble lagt vekt på at inngåing av vaktavtaler må være gjensidig og ikke er noe arbeidsgiver kan bestemme ensidig. Det ble og noe diskusjon om hva som er snakk om akuttberedskap, og hva som i realiteten er et økt servicetilbud til befolkningen.

I vinter har staten og hovedsammenslutningene vært i forhandlingsmøter om særalderspensjon. Det har blant annet vært en del om dette i media. I februar strandet forhandlingene og partene er nå i brudd. Bruddgrunnlaget er i hvilken grad ny pensjonsordning med levealdersjustering kompenserer for tapt mulighet til pensjonsopptjening for de yrkesgruppene som har plikt til å fratre ved visse aldersgrenser. Dette gjelder blant annet for tannleger ansatt i offentlig sektor. Anders Kvam er forhandlingsleder for Akademikerne i denne prosessen og besøkte Tariffkonferansen for å snakke om de problemstillingene som vektlegges i forhandlingene.