NTFs hovedstyre møtte Stortingets helse- og omsorgskomité

Torsdag 5. mars arrangerte NTF møte med medlemmer av Stortingets helse- og omsorgskomité. Her tok NTF opp foreningens viktigste prioriteringer i tannhelsepolitikken.

ØyvindBerdal 

Rådgiver for politisk kommunikasjon i NTF

Tekst og foto

Tett kontakt med Stortinget og politiske beslutningstakere er en svært viktig del av NTFs arbeid for gjennomslag for våre politiske saker. NTF har gjennom året flere møter med partiene, i tillegg til jevn dialog om politiske saker. I tillegg arrangerer foreningen annethvert år et møte med hele helse- og omsorgskomiteen. Det var dette møtet som fant sted på Grand Hotel Oslo 5.mars.

President Camilla Steinum ga komiteen et innblikk i det NTF anser som de største utfordringene i tannhelsepolitikken. Hun understreket behovet for en helhetlig gjennomgang av trygdeordningen samt lover og regelverk knyttet til tannhelsetjenesten. Målet er å bruke ressursene på riktig måte for å oppnå en best mulig oral helse i befolkningen. NTF ønsker også en forenkling og en styrking av folketrygdens stønadsordning. Hun pekte også på hvor viktig det er å styrke den offentlige tannhelsetjenesten, og trakk særlig frem TOO-tilbudet hvor flere fylkeskommuner har lange ventelister.

Steinum viste til anbefalingene i Blankholmutvalgets NOU 2018: 16 Det viktigste først. Utvalget støtter NTF i at det er nødvendig med en gjennomgang av ordningene og lover og regelverk. Steinum viste også til at Stortinget faktisk allerede har vedtatt dette da Arbeiderpartiets representantforslag om en styrking av norsk tannhelse fikk gjennomslag i 2018. NTF forventer at stortingsmeldingen om prioriteringer i primærhelsetjenesten som skal baseres på denne NOUen også innstiller på en slik gjennomgang.

Komiteen lyttet og stilte spørsmål og fikk også en gjennomgang av den norske tannhelsemodellen, med en offentlig tannhelsetjeneste i fylkeskommunal regi og en markedsbasert privat sektor. I tillegg diskuterte vi blant annet utdanning, samhandling og e-helse for å nevne noe. Komiteen var også opptatt av tannbehandling i utlandet og antibiotikaresistens.

De politiske partiene arbeider nå med sine programmer for perioden 2021–2025. NTF har gitt innspill til alle partiene og avtalt møter med flere av programkomiteene.