Felles legemiddelliste og kommunal e-journal planlagt innført i 2030

– Feilmedisinering, mangelfull tilgang til informasjon og i verste fall pasientskader. Vi kan ikke fortsette som i dag. Pasienter og helsepersonell fortjener at helsetjenesten henger bedre sammen digitalt, sa direktør i Direktoratet for e-helse, Christine Bergland, i direktoratets pressekonferanse 4. mars.

KristinAksnes 

Tekst og foto

Direktør i Direktoratet for e-helse, Christine Bergland, la fram rapporten om felles kommunal journal for hele helsetjenesten den 4. mars.

Direktoratet for e-helse la fram sin nye rapport om journalplattformen Akson, en felles kommunal journal for hele helsetjenesten, planlagt innført i 2030.

Akson – felles journal- og samhandlingsplattform

Akson er et konsept for helhetlig samhandling og felles kommunal journal. Akson omfatter også løsninger for bedre samhandling i hele helsetjenesten. Samhandlingsløsningene skal gi innbyggere og helsepersonell i sykehus, kommunen og fastleger mulighet til å utveksle og dele informasjon digitalt. Samhandlingsløsningene skal også bidra til bedre samhandling med andre statlige og kommunale tjenesteområder, som for eksempel Nav og barnevern.

Direktoratet for e-helse leder forprosjektet og gjennomfører dette i samarbeid med Kommunenes sentralforgund (KS), kommunesektoren, de regionale helseforetakene og andre sentrale aktører. Viktige vurderinger og anbefalinger behandles i den nasjonale styringsmodellen for e-helse og i prosjektstyret for Akson.

Fagsjef i Tannlegeforeningen, Kirsten Nerheim Ahlsen, er en av medlemmene i prosjektstyret.

Felles legemiddelliste

En felles legemiddelliste, en oversikt over pasienters legemidler som både sykehus, sykehjem, fastleger og den kommunale helsetjenesten kan bruke, har vært etterlyst i mange år. Det er et prioritert område fra helsemyndighetenes side.

Bergland mente at det realistisk sett vil ta ti år å få på plass en felles legemiddelliste. Hun antydet at den først kan bli tilgjengelig om ti år for alt helsepersonell sammen med den felles kommunale journalen.