Rift om influensavaksine

Det kan bli rift om årets influensavaksine, skriver Aftenposten 16. september. Folkehelseinstituttet (FHI) stanser salget til kommunene, skriver avisen videre.

FHI fikk ikke kjøpt inn nok vaksiner mot høsten og vinterens sesonginfluensa. Fordi det ikke er nok influensavaksiner til alle, vurderer FHI å komme med en anmodning om at de som ikke er risikopasienter, ikke bør ta vaksinen. Cornelius Poppe, NTB

FHI har kjøpt inn 1,2 millioner doser med vaksine mot sesonginfluensa. Det er 400 000 doser mer enn i fjor.

Likevel er ikke dette nok hvis alle risikopasienter velger å vaksinere seg. Totalt er 1,6 millioner nordmenn i risikogruppene.

Vaksinen settes blant annet hos fastlegen, som bestiller gjennom kommunen. Kommunen igjen kjøper av FHI.

FHI stanser salget til kommunene for å sikre at de eldste blir beskyttet først.

I år er det også bestilt 100 000 doser med vaksinen Fluad, som beskytter de eldste. Dette er en kraftigere vaksine.

Problemet er at denne spesialvaksinen ikke er kommet til Norge, og er først ventet i november. Derfor har FHI midlertidig stanset kommunenes bestilling av den ordinære vaksinen. Årsaken er at de da beholder sentral kontroll og kan sikre at de eldste får én av to vaksinetyper.

Det har vært stor global etterspørsel etter vaksine. Og det har ikke vært mulig å skaffe flere doser til Norge, opplyser FHI. Salget av influensavaksine til privatmarkedet (bedriftshelsetjeneste, apotek) ble stanset 28. august. Det blir ikke flere tilgjengelige doser til privatmarkedet fra FHI.

Apotekerforeningen tror at apotekene får levert cirka 300 000 vaksinedoser. Det opplyser kommunikasjonssjef Jostein Soldal. Dette kommer i tillegg til det FHI har bestilt. Seniorrådgiver i FHI, Kjersti Rydland, bekrefter at apotekene kan bestille vaksinen gjennom egne grossister, som igjen kjøper fra produsentene. Bedriftshelsetjenestene kan kjøpe fra apotek.

Noen av pasientene med risiko er: Alle fra fylte 65 år; beboere i sykehjem og aldersboliger; barn og voksne med en rekke kroniske sykdommer; personer med svært alvorlig fedme (BMI over 40); gravide fra 12. svangerskapsuke.

Kilde: FHI