Store saker, små diskusjoner

NTFs representantskap skulle behandle store saker under møtet på Gardermoen den siste helgen i november. De lange diskusjonene som oppsto handlet imidlertid mest om små ting.

Ellen BeateDyvi 

Tekst

KristinAksnes 

Foto

NTFs representantskap var samlet 29. og 30. november på Scandic Oslo Airport Hotel på Gardermoen.

En av de lengre diskusjonene under saken om nye vedtekter for NTF oppsto rundt forslaget til Oslo Tannlegeforening (OTF), om å ta vekk forslaget i hovedstyrefremlegget, der det het at lokalforeningskontingenten ikke skal overstige ti prosent av medlemskontingenten i NTF. Det ble stemt over dette punktet flere ganger, ettersom det ikke ble helt riktig første gang. Regelen er at det mest ytterliggående forslaget i en sak er det representantskapet skal stemme over først. Slik ble det imidlertid ikke gjennomført. Men til slutt ble det riktig rekkefølge i stemmegivningen, og Kjetil Strøm som var talsperson for OTF i denne saken, fikk representantskapets tilslutning. Kravet om at lokalforeningsavgiften ikke skal overstige ti prosent av NTFs medlemskontingent ble tatt ut av forslaget til nye NTF-vedtekter.

Forslaget til nye vedtekter, fremlagt av NTFs hovedstyre, fikk for øvrig stor tilslutning da det kom til avstemning i sin helhet. 87 stemte for de nye vedtektene, mens to stemte mot. To tredels flertall var dermed sikret, med god margin.

Vedtektsendringssaken er historien om en lang prosess, som startet sommeren 2018. Det har vært gjentatte høringsrunder, til NTFs lokalforeninger og til spesialistforeningene samt råd og utvalg. Alle er blitt hørt, og har fått muligheten til å komme med innvendinger og innspill. De få diskusjonene som oppsto under representantskapet var stort sett omkamper, der det ble forsøkt å få gjennomslag likevel, for ting som ikke var tatt med etter høringsrundene.

Et lite diskusjonstema var om det er riktig å redusere antall representanter til NTFs representantskap fra én per hundre lokalforeningsmedlemmer til én per 150. Ved representantskapsmøtet i 2019 møtte 90 stemmeberettigede representanter, av 96 mulige. Noen lokal- og spesialistforeninger stilte uten maksimalt antall representanter. Antallet ville vært 77 mulige, med de nye reglene – som ble vedtatt av de 90 fremmøtte stemmeberettigede.

Det oppsto også noe diskusjon om hvorvidt representantskapet skal gi fra seg beslutningsmakten når det gjelder hvor NTFs landsmøter skal arrangeres. Vedtektsendringen ble imidlertid stemt igjennom, slik at det nå er NTFs hovedstyre som avgjør hvor NTFs landsmøter skal være fra år til år.

Obligatorisk etterutdanning, kortere perioder, redusert timekrav

Representantskapet skulle også, som en av de store sakene, diskutere og stemme over en revisjon av reglene for obligatorisk etterutdanning. Også her var innvendingene mot hovedstyrets forslag relativt få, og små. Saken ble vedtatt med 76 mot 15 stemmer, og de nye reglene trer i kraft om ett år, det vil si januar 2021.

I de nye reglene forkortes periodene fra fem til to år. Omfanget av kurs som inkluderes i ordningen snevres inn og timer brukt til tillitsverv tas ut av ordningen. Med dette reduseres også timekravet til 40 timer faglig påfyll, over to år.

NTFs nye hovedstyre. Fra venstre: Line C. Holtan, Vest-Agder TF, Ingvild Nyquist Borgeraas, Vestfold TF, Ralf Husebø, Rogaland TF, Farshad Alamdari, Hedmark TF, Camilla Hansen Steinum, Østfold TF (president), Heming Olsen-Bergem, Oslo TF (visepresident), Linn Katariina Henriksen, Troms TF, Terje Fredriksen, Telemark TF (vara for visepresidenten), Kristoffer Øvstetun, Bergen TF (vara), Ellen Holmemo, Bergen TF og Ellen Cathrine Mork-Knutsen, Østfold TF (vara).

Faktaboks

De viktigste endringene i NTFs vedtekter:

  • De nye vedtektene blir inndelt i 12 kapitler med 50 paragrafer (tidligere 4 kapitler og 28 paragrafer).

  • Representantskapets størrelse reduseres. Lokalforeningene skal heretter sende leder pluss én representant per 150 medlemmer (mot tidligere per 100 medlemmer).

  • Fullmakten til å bestemme sted for NTFs landsmøter overføres fra representantskapet til hovedstyret. Representantskapet kan gi hovedstyret innspill når det gjelder valg av sted.

  • NTFs råd for tannlegeetikk endrer navn til NTFs etikkråd.

  • NTFs fagnemnd endrer navn til NTFs fag- og etterutdanningsutvalg.

  • Antall medlemmer i utvalg, råd og komiteer har hittil variert fra tre til fem. I de nye vedtektene får alle utvalg fem medlemmer, og varamedlemmer fjernes. Utvalgene gjøres beslutningsdyktige når minst tre av medlemmene er til stede.

  • Bestemmelsene som regulerer NTFs sentrale organer omtales i dag som både reglementer, instrukser og øvrige regler. I de nye vedtektene blir disse gjennomgående betegnet som reglementer.

  • Innholdet i de nye reglementene blir standardisert slik at alle beskriver mandat, sammensetning & valg, arbeidsoppgaver & beslutningsdyktighet og flertallskrav ved endringer av reglementet.

Kjetil Strøm fra Oslo Tannlegeforening fikk gjennomslag for at det ikke kan settes en begrensning for lokalforeningens kontingent, til ti prosent av NTF-kontingenten. Innvendingene mot Strøms forslag var blant annet at det bør kunne være en kontingentbegrensning, siden lokalforeningsmedlemskap er obligatorisk for NTF-medlemmer.

Valgkomiteens leder, Åse Vintermyr, redegjorde for valgkomiteens arbeid med å finne kandidater til alle verv NTFs representantskap skal velge folk til. Vintermyr sa blant annet, i forbindelse med kandidaturet til president i NTF, at det fra og med 2020 ikke lenger er vedtektsfestet at ingen bør ha samme verv i mer enn åtte år.

Nils Jørgen Selliseth fra Sunnmøre Tannlegeforening tok ordet under aktuelt, og fremmet forslag om at NTF sier opp Helfo-avtalen, kollektivt, på vegne av alle medlemmene. En slik kollektiv utmelding er imidlertid ikke mulig. Samtidig gjorde NTFs president det klart at det er gått flere henvendelser fra NTF til Helfo for å avklare forhold som oppleves som utilfredsstillende.

NTFs hovedstyre diskuterer håndteringen av innkomne forslag med ordførerkollegiet og NTFs sekretariat.

Stefan Lindner fra Bergen Tannlegeforening (BTF) foreslo at NTF skal finne nye kontorlokaler å kjøpe i Oslo sentrum innen sommeren 2020. Forslaget ble noe moderert, før det ble stemt over, men fikk likevel ikke flertall. Som resultat besluttet BTF å fremme en variant av forslaget, som oversendelsesforslag, der de ber om at NTFs ledelse undersøker og underretter representantskapet om mulighetene for hus- eller kontoreiendomskjøp til bruk for NTFs sekretariat i Oslo.

Kristoffer Øvstetun fra BTF var hyppig på talerstolen, og er blant annet opptatt av rekrutteringen til tillitsverv. Han måtte motvillig si seg enig i forslaget om å redusere antall delegater til representantskapet, som ble vedtatt i forbindelse med endringer av NTFs vedtekter.

NTFs president, Camilla Hansen Steinum, representantskapets varaordfører Ranveig Roberg (valgt til ordfører fra og med 2020) og representantskapets (avtroppende) ordfører, Trond Grindheim.