Ny hovedstyreperiode – nye muligheter!

Foto: Kristin Aksnes

Takk for tilliten!

Det er med stor ydmykhet jeg nå tar fatt på min femte periode som president i NTF. Jeg er klar og motivert, og gleder meg til nye utfordringer med et nytt hovedstyre. Sammen med andre sentrale og lokale tillitsvalgte, og selvfølgelig NTFs kompetente sekretariat, skal vi fortsette det viktige arbeidet for medlemmene og for befolkningen.

Fjoråret ble avsluttet med et vellykket representantskap med mange vel forberedte og engasjerte medlemmer, god stemning og viktige diskusjoner. Meningsutvekslingen på representantskapet er helt avgjørende for at vi sammen skal finne riktig retning for foreningens arbeid i neste periode. Diskusjonene og vedtakene i møtet setter rammene for de neste to årene, både for NTFs hovedstyre, de sentrale utvalgene og for sekretariatet. Etter mange gode innspill fra talerstolen og stort engasjement, vedtok representantskapet et nytt sett med vedtekter for foreningen. Dette skal sikre at vi har en moderne og velfungerende forening som evner å endre seg i tråd med endringer i samfunnet og i tannhelsetjenesten i mange år fremover.

Dette skal sikre at vi har en moderne og velfungerende forening som evner å endre seg i tråd med endringer i samfunnet og i tannhelsetjenesten i mange år fremover.

Representantskapet vedtok også et helt nytt og overordnet prinsipprogram for NTF med tittelen «Fag og etikk er grunnsteinen i tannlegenes yrkesutøvelse». Dette prinsipprogrammet gir utrykk for hvem vi er og hva vi står for som forening og profesjonsutøvere. Hovedtemaene representerer helt sentrale satsingsområder for NTF, nemlig «Etikk», «Fag, kvalitet og kompetanseheving», «God folkehelse og utjevning av sosial ulikhet i oral helse», «Internasjonal forpliktelse», «Samhandling» og «God ledelse er en forutsetning for gode tannhelsetjenester».

To nye policydokumenter ble også vedtatt: «NTFs syn på fremtidens tannhelsetjeneste» og «NTFs syn på faglige grenseoppganger mellom yrkesgrupper i tannhelsetjenesten». Sammen med det nye arbeidsprogrammet utdyper de NTFs fokusområder og politikk.

Arbeidsprogrammet har som tidligere tre hovedområder. Under medlemsrettet arbeid finner vi delområdene kompetanse, nærings- og tariffpolitikk og medlemsfordeler. Målet er at «Medlemmenes interesser skal ivaretas både faglig, økonomisk og sosialt.» NTF skal arbeide for høy kvalitet i grunnutdanningen, og for en spesialistutdanning som er forankret på fakultetene. Vi skal dessuten arbeide for at alle medlemmer, uansett hvor de bor og jobber, skal ha mulighet til å holde seg faglig oppdatert.

På nærings- og tariffpolitikkens område er det selvfølgelig mange programpunkter. NTF skal ivareta tannleger i ulike deler og stadier av arbeidslivet og i ulike arbeidsforhold og sektorer.

Det overordnede målet for samfunnsrettet arbeid er «God oral helse og tilfredsstillende tilgang på tannhelsetjenester for befolkningen». Vi skal fortsette med påvirkningsarbeidet vårt, slik at NTF beholder rollen som en sentral premissleverandør i tannhelsepolitiske spørsmål. Folkehelsearbeid og viktigheten av god oral helse for alle er grunnlaget for vårt engasjement.

Når det gjelder organisasjonsmessige forhold så skal vi fokusere på videre profesjonalisering av foreningen slik at NTF skal være i stand til å møte stadig nye utfordringer ved å være tilpasset medlemmenes behov. Målet er «Alle tannleger samlet i en forening som er organisert slik at den ivaretar deres interesser.»

Representantskapet vedtok dessuten en revidert ordning for NTFs obligatoriske etterutdanning, som skal tre i kraft fra 1. januar 2021. Endringene reflekterer ønsket om at medlemskap i NTF skal være et kvalitetsstempel, og at ordningen skal bidra til det. De vil også bidra til at NTF kan bruke mer midler på kursutvikling, og mindre på administrasjon. Dere vil få mer informasjon om den nye ordningen i løpet av året. NTF har som mål å være tannlegenes ledende leverandør av etterutdanning gjennom hele yrkeskarrieren. Det forplikter!

Det var godt å se at det var mange nye ansikter blant årets representanter. Flere av de nye markerte seg fra talerstolen, og mange gode innlegg ble levert både fra erfarne og ferske representanter. Det er bra! NTF er helt avhengig av at det rekrutteres stadig nye og dyktige tillitsvalgte.

Jeg vil benytte anledningen til å rette en stor takk til de tillitsvalgte som nå har gått ut av sine verv – tusen takk for innsatsen alle sammen! Og til alle nyvalgte ønsker jeg lykke til i vervet! Jeg håper dere vil få en interessant og inspirerende tid som tillitsvalgte i NTF. Dere har påtatt dere viktige oppgaver på vegne av fellesskapet vårt.

Det er også på sin plass å takke sekretariatet for tilrettelegging av et velfungerende representantskap. Det krever betydelig innsats. Og stor takk til ordfører og varaordfører for en lun og inkluderende ledelse av hele møtet. Veien til talerstolen blir enklere når stemningen er god.

Camilla HansenSteinum 

President