Intervju med Camilla Hansen Steinum – president NTF og leder av NTFs hovedstyre

TonjeCamacho 

Informasjonsrådgiver i NTF

Tekst

Foto: Kristin Aksnes.

Hva er de viktigste oppgavene for hovedstyret?

Hovedstyret leder foreningens virksomhet i overensstemmelse med vedtekter og andre bestemmelser og påser at disse overholdes. På foreningens vegne tar hovedstyret standpunkt til enhver sak på det tidspunkt en avgjørelse er nødvendig.

Hovedstyret koordinerer også virksomheten for de organer innen NTF som arbeider på begrensede områder eller ivaretar særinteresser, og påser at medlemmenes fellesinteresser blir tilbørlig ivaretatt i forhold til særinteressene.

Hovedstyrets viktigste arbeidsdokument er arbeidsprogram, prinsipprogram og policydokumenter som vedtas av representantskapet. Dokumentene er omfangsrike og hovedstyret arbeider med svært mange saker i løpet av en periode, som spenner fra utdanning /etterutdanning til rådgivning og politisk påvirkning blant annet. Hovedstyret godkjenner også høringssvarene NTF leverer.

Hovedstyret har også det økonomiske ansvaret for foreningen.

Diskusjoner på Arendalsmøtet. Foto: Tonje Camacho.

Hva har vært de viktigste hendelsene den siste tiden?

Den siste tiden har vi hatt fokus på først landsmøtet og så representantskapet som akkurat er gjennomført. Landsmøtet var vellykket, nesten et av de største vi har arrangert. Vi skal være stolte av at vi har medlemmer som er svært opptatt av kompetanseheving! Det er viktig.

Representantskapet behandlet mange store og viktige saker, og vedtok nye vedtekter og tilhørende reglementer for NTF. Dette har vært en stor jobb hvor hele foreningen har bidratt. Jeg er svært glad for at vi nå har et oppdatert regelverk tilpasset dagens situasjon som er tilstrekkelig robust og fleksibelt til å holde NTF som organisasjon samlet i en tid med store endringer.

Hva har vært de største utfordringene?

De største utfordringene den siste tiden har vært arbeidet opp mot politikere og myndigheter. Alle har vel fått med seg det foreslåtte kuttet på kjeveortopedi gruppe 8C og den etterfølgende debatten. Det er utfordrende å forholde seg til en statsråd som vi opplever at ikke snakker sant. Vi er skuffet over at myndighetene ikke tar fagmiljøenes innspill mer seriøst og at Høie i denne situasjonen faktisk konkluderte med kutt før arbeidsgruppen som var nedsatt for å se på problemstillingen fikk levert sin rapport.

Det er også alvorlig at han tar oss til inntekt for noe vi faktisk ikke mener når han snakker om saken på Stortinget eller i media.

Vi har også arbeidet mye med folketrygdens regelverk og mønsteravtalen fordi vi er bekymret for den utviklingen vi ser. Vi opplever at regelverket blir stadig vanskeligere å forholde seg til, samtidig som informasjonen fra myndighetene rundt avklaringer ikke er tilfredsstillende. Vi opplever også at Helfo kontroll har endret sin praksis og at de raskere benytter strenge virkemidler. Vi frykter at tannlegene dermed er redde for å bruke regelverket og at pasientene dermed ikke får den stønad de har krav på.

Vi er også bekymret for tannlegenes rettssikkerhet. Vi er i dialog med myndighetene rundt disse sakene akkurat nå. Her vurderer vi kontinuerlig informasjonsbehovet ut til medlemmene – og det er bare å følge med i våre kanaler.

Hva har vært de største oppturene/ høydepunktene?

Det er svært givende å jobbe i en forening som NTF. Jeg er stolt og glad for at jeg fikk representantskapets tillit til å starte på min 5. periode som NTFs president. Tusen takk for tilliten! Jeg syns også at representantskapet gjorde mange kloke vedtak og jeg ser frem til å jobbe med nytt arbeidsprogram og policydokumenter og en revidert ordning for obligatorisk etterutdanning. Det er mye som skal på plass før den rulles ut i januar 2021.

Landsmøtet var igjen et vellykket arrangement – og det er alltid veldig hyggelig å møte medlemmene på slike arrangementer. NTF er medlemmenes forening – og vi ønsker virkelig å tilpasse oss medlemmenes behov og ønsker. Husk at veien er kort til meg og til resten av hovedstyret og også til sekretariatet hvis du har noe på hjertet!

Jeg er også stolt av at oral helse stadig settes mer på dagsorden og at medlemmene, i tillegg til å være svært opptatt av sitt fag, også er opptatt av sitt samfunnsansvar som vi som helsepersonell har. Det blir stadig viktigere med fokus på kompetanseheving, kvalitet og etikk i tannhelsetjenesten – og det opplever jeg at våre medlemmer har fokus på.

Og så er det en glede å bli kjent med så mange engasjerte og dyktige tillitsvalgte. NTF er helt avhengige av deres innsats – så tusen takk alle sammen!

Hva vil være hovedfokuset de neste 6–12 mnd?

I januar skal jeg sammen med det nye hovedstyret og sekretariatet starte arbeidet i tråd med de nye styringsdokumentene. Det er alltid spennende med et nytt hovedstyre. Strategi for etterutdanning og forberedelse til revidert ordning for etterutdanning vil få mye oppmerksomhet. Vi vil også fortsette arbeidet opp mot myndighetene og også opp mot de politiske partienes programprosesser. Det går også flere viktige prosjekt som skal avsluttes neste år, blant annet arbeidet med spesialistutdanning.

Jeg håper også at det kommer et oppdrag med en helhetlig gjennomgang av de prioriterte gruppene i tannhelsetjenesteloven og folketrygdens stønadsordning, som Blankholmutvalget anbefalte. Det er på høy tid! Jeg håper også at dette ses i sammenheng med den planlagte evalueringen av kompetansesentrene og evalueringen av sykehusodontologiprosjektet og videreføringen av dette.

Vi vil også arbeide videre med «fremtidens tannhelsetjeneste» og se på hvordan vi skal møte utfordringer og endringer både i privat og offentlig sektor.

Fra Arendalsmøtet. Foto: Tonje Camacho.

Noe annet du har på hjertet?

Jeg ser frem til den neste hovedstyreperioden. Det er mange viktige saker – og mye spennende som skjer. Jeg er opptatt av at vi alle må tilpasse oss endringene i tjenesten, det gjelder både utdanningene, organiseringen og finansieringen av tannhelsetjenesten og selvsagt vi som behandlere. Bare slik kan vi møte befolkningens behov i fremtiden. For jeg er helt sikker på at vi også i fremtiden vil ha behov for kompetente tannleger. Det er fortsatt store utfordringer og vi skal sammen arbeide for best mulig oral helse i befolkningen og en utjevning av sosial ulikhet i oral helse.

Jeg skal arbeide for at NTF fortsatt skal være en samlet forening med påvirkningskraft! Vi står sammen for god oral helse!

NTFs nyvalgte hovedsytre for 2020-2022. Fra venstre: Line C. Holtan, Ingvild Nyquist Borgeraas, Ralf Husebø, Farshad Alamdari, Camilla Hansen Steinum, Heming Olsen-Bergem, Linn Katarina Henriksen, Terje Fredriksen, Kristoffer Øvstetun, Ellen Holmemo og Ellen Cathrine Mork-Knutsen.

NTFs hovedstyre 2018-2019. Fra venstre: Ellen Holmemo, Terje Fredriksen, Benedicte Heireth Jørgensen, Farshad Alamdari, Camilla Hansen Steinum, Ingvild Nyquist Borgeraas, Mette Helen K. Johansen, Ralf Husebø og Heming Olsen-Bergem.