Lederkurs på BI – bare for tannleger

NTF utvikler et helt nytt lederkurs, bare for tannleger. Kurset er ment både for den som er leder, og den som vil bli leder, og både for den som jobber i offentlig sektor og den som jobber privat.

Ellen BeateDyvi 

Tekst

KristinAksnes 

Foto

Rådgiver for politisk kommunikasjon, Øyvind Berdal, i NTF er prosjektleder for det nye lederkurset for tannleger, som starter opp i løpet av våren 2020.

Rådgiver for politisk kommunikasjon i NTF, Øyvind Berdal, er prosjektleder for utviklingen av det nye kurset, som er beregnet å være klart rett over påske i år.

– Hva er bakgrunnen for denne satsingen?

– NTF har som mål at flest mulig av de som leder tannleger, både i offentlig og privat sektor, skal være tannleger. Med dette kurset vil vi heve lederkompetansen hos de som allerede er ledere og hos de som har ambisjoner om å bli ledere. Tanken er å fylle et udekket behov.

– Hvorfor valgte dere å samarbeide med BI?

– Vi gjorde en vurdering i prosjektgruppen, og fant ut at vi ville finne en god samarbeidspartner fremfor å lage kurset internt. Vi tror vi er tjent med å samarbeide med et fagmiljø som har ekspertise på ledelse. Vi kontaktet BI, som har mye erfaring med lederutdanning, og sammen har vi utarbeidet en god plan for kurset, med solide forelesere.

BI har også erfaring med å gi lederopplæring til tannleger allerede, sammen med annet helsepersonell. Denne gangen utvikler vi et kurs bare for tannleger. Det vil si at alle caser skal være fra tannlegehverdagen, og all teori skal være relevant for våre medlemmer. Kurset skal utfordre deltakerne, og gi god ballast.

De som tar kurset skal kunne bruke sine egne relevante eksempler. Jeg vil også understreke at dette vil handle om ledelse, og ikke praksisadministrasjon. Det legges særskilt vekt på det konkrete daglige samspillet mellom ledere og medarbeidere i team. De som deltar vil lære mye om hvordan ledelse virker, rett og slett, og bli tryggere på sin lederrolle.

Vi vil at tannleger skal kvalifisere seg og være de som er best egnet til å lede små og store offentlige klinikker og tannlegebedrifter, og også være de som får disse lederstillingene i konkurranse med andre.

– Hvor omfattende blir kurset, tidsmessig?

– Det er lagt opp til et nettbasert forkurs, etterfulgt av to fysiske samlinger av to dagers varighet, hos BI i Nydalen i Oslo. Det strekker seg ikke over lang tid, så de som begynner på lederkurset etter påske er ferdige til sommeren. Vi vet at tid er penger for mange tannleger, så vi vurderer å legge noe av tiden til helg, hvis det er ønskelig.

Alt dette klargjøres tidlig på nyåret. Da blir det også mulig å melde seg på, avslutter Berdal.

Skissen er klar

Hos BI bekrefter prosjektleder Nina Elstad at det er inngått avtale med Tannlegeforeningen om utviklingen av et eget lederkurs for tannleger, som de ser for seg kan avvikles to ganger i året, vår og høst. Foreløpig i to år.

Skissen er klar, og nå i januar går de i gang med konkretisering av innholdet.

– Vi setter inn gode krefter på forelesningssiden. Allerede nå vet vi at professor Anders Dysvik og førsteamanuensis Øyvind Kvalnes vil bidra fra vår side. Dysvik er allerede kjent, som foredragsholder, for de som deltok på NTFs næringspolitiske forum høsten 2019, og filosofen Kvalnes har publisert en fagartikkel i Tidende, om moralsk nøytralisering (Tidende nr. 5, 2016). Psykolog Tord F. Mortensen vil være kursansvarlig for lederkurset som internt hos BI heter Tannleger som gode ledere.

I tillegg vil Tannlegeforeningen sannsynligvis stille med egne krefter. Vi snakker om å kanskje innlede kurset med en time med en jurist fra NTF, om jus, regler og lovverk. Andre krefter kan også trekkes inn i kurset.

Samtidig er ingenting spikret ennå, understreker Elstad, som antyder rundt 20 deltakere på hvert kurs, før hun legger til:

– Det opprettes et kursrom på nett i forkant av samlingene på BI. Der vil deltakerne kunne finne litteratur og podkaster som forberedelse til kurset.