Åsmund Kjærheim

1925-2018

F19-02-46.eps

Professor emeritus, dr. med. Åsmund Kjærheim døde 26. desember 2018, 93 år gammel.

Åsmund Kjærheim var spesialist i patologi og arbeidet ved Det odontologiske fakultet i Oslo, Institutt for patologi og rettsodontologi, i mange år som prorektor, dosent og til slutt professor. Han hadde sin oppvekst på Kråkerøy ved Fredrikstad, og tok medisinsk embetseksamen i Oslo i 1952.

Privatpraksis som lege på Hadeland ga ham nyttig klinisk erfaring. I sin ungdom var han skipslege på KNM Balder. Han fortalte en gang om en dramatisk tur på tokt til Key West for å teste den norskproduserte «terneraketten» mot ubåter. De kom ut for en orkan, og dekket på Balder fikk en tverrgående sprekk.

Åsmund startet sin karriere i patologi på Rikshospitalet i 1957. Her opprettet han det første fungerende elektronmikroskopiske laboratorium i 1961, sammen med professor Olav Torgersen. Samme år ble han godkjent spesialist i patologi. Etter ansettelse ved Det odontologiske fakultet som prorektor i 1962, kunne han i 1964 sette i gang et tilsvarende elektronmikroskopisk laboratorium på Blindern. I 1966 fikk han dosentstilling ved det nyopprettede Laboratorium for elektronmikroskopi ved Det odontologiske fakultet.

I 1972 var han med på å stifte Scandinavisk forening for oral patologi og oral medisin (SFOPOM). I 1985 ble han utnevnt til professor ved Det odontologiske fakultet i Oslo. Åsmund pensjonerte seg i 1995.

Ved Det odontologiske fakultet startet Åsmund sin karriere med å undervise i generell patologi. Det var den gang et stort fag med mange undervisningstimer. Det ble imidlertid klart at det også var behov for ytterligere ressurser til undervisning i oral patologi. Åsmund reiste da til Birmingham i Alabama for å lære mer oral patologi, fra 1968 til 1969. Etter sin hjemkomst tok han del i både undervisningen av tannlegestudenter i oral patologi og i biopsitjenesten, som kollega professor Torvald Stokke hadde startet allerede i 1958. Sammen med professor Hanna Strømme Koppang delte de biopsitjenesten.

Åsmund var en avholdt underviser. Han hadde en egen evne til å gjøre vanskelige ting enkle og forståelige. Stort sett brukte han tavle og kritt, og tegnet og fortalte. Tempoet var ikke større enn at studentene rakk å notere det viktigste og å kopiere hans tegninger. Når han i tillegg hadde en god humoristisk sans, ofte noe ironisk, som fikk studentene til å le, fremkalte han en god følelse i auditoriet. Det er svært viktig for god læring.

Åsmund syntes lærebøkene i patologi var for kompliserte. Selv skrev Åsmund et sett stensiler som var enkle å forstå, og som han mente dekket studentenes behov for kunnskap. Studentene satte stor pris på hans stensiler

Privat og på arbeidet var Åsmund hyggelig og underholdende. Han var alltid villig til å hjelpe, og en god lærer for dem som var under utdannelse i oral patologi. Han hadde synspunkter på mye, også politikk. Hans skarpe tunge satte imidlertid ofte ting i relieff. Det var likevel ikke langt til det komiske og latter. Hvert år deltok vi på det årlige møtet i SFOPOM ved et fakultet i et av de nordiske landene. Her bidro Åsmund med sine kunnskaper innen oral patologi, generell patologi og elektronmikroskopi, og ga ofte forklaring på vanskelige spørsmål.

Vi lyser fred over Åsmund Kjærheims minne.

Tore Solheim, 
TineSøland, 
Sigrid IKvaal