På nett

NAOB.no - ny norsk ordbok

F18-03-013.eps

FOTO: YAY images.

- En nasjonal begivenhet, sa preses Nils Heyerdahl da han på vegne av Det Norske Akademi og Kunnskapsforlaget «overrakte» den nye nettordboken naob.no til kulturminister Trine Skei Grande.

- NAOB er et nøkkelverk for at norsk skal ha muligheten til å overleve som selvstendig språk, sa kulturministeren og poengterte at ordbøker utgjør den viktigste infrastrukturen for norsk kultur.

Lanseringen fant sted i Oslo den 24. januar 2018.

Ordboksverket er en modernisering og digital videreføring av standardverket Norsk Riksmålsordbok, og dekker norsk skriftspråk (riksmål/bokmål) fra Wergelands tid til i dag. Det er nå fritt tilgjengelig for alle på naob.no. Verket omfatter ca. 225 000 oppslagsord og nærmere 400 000 sitater fra litteratur og presse.

Slår du opp på et ord, får du vite hvordan det staves, hva det betyr, hvordan det bøyes, etymologi, og hvordan det brukes illustrert med sitater. Ordboka er tilgjengelig på mobiltelefon, nettbrett og PC.

Rundt 20 leksikografer har arbeidet med å redigere verket, som utgis av Kunnskapsforlaget og er finansiert av Kulturdepartementet og allmennyttige stiftelser. Det tilsvarer Norsk Ordbok 2014, som dekker nynorsk og dialektene, men som på internett bare finnes for bokstavene I - Å.

NAOB er komplett fra A til Å. Den store fordelen med et digitalt verk som dette, er at det stadig kan oppdateres og justeres

Kilde: Det norske akademi for språk og litteratur