Spør advokaten

Hvordan beregne sekretærens lønn?

Jeg skal ansette en sekretær fire dager i uken. Jeg driver en liten klinikk, og sekretæren må derfor åpne inngangsdøren og besvare telefoner også i lunsjpausen. Jeg ønsker å følge mønsteravtalen for tannhelsesekretærer. Skal sekretæren ha lønn i spisepausen? Hvordan skal jeg beregne sekretærens arbeidstid, stillingsprosent og lønn?

Svar : Arbeidstaker har bare rett til betaling for den tid han stiller sin arbeidskraft tilgjengelig for arbeidsgiver. Som utgangspunkt skal den ansatte ha arbeidsfri i pausen, og har da ikke krav på lønn. Dersom sekretæren ikke fritt kan disponere tiden i pausen, regnes dette som en del av arbeidstiden, og arbeidstaker vil ha krav på lønn. Dersom sekretæren må åpne inngangsdøren eller besvare telefoner i lunsjpausen, regnes pausen følgelig som ordinær arbeidstid.

Det følger av mønsteravtalen § 3 at det er avtalt en alminnelig arbeidstid på 37,5 time per uke. Den ordinære, effektive arbeidstiden kan med andre ord ikke overstige 37,5 timer i en 100 prosent stilling.

Hvis din sekretær har en arbeidstid fra kl. 0800 - 1530 (inkludert 30 minutter betalt spisepause) fire dager i uken, tilsvarer dette en 80 prosent stilling (30 arbeidstimer per uke).

Mønsteravtalen er basert på et minstelønnssystem, se Mønsteravtalen § 9. Mønsteravtalens minstelønnssatser er angitt som årslønn i 100 prosent stilling. Fast ansatte sekretærer skal ha fast månedslønn beregnet ut fra stillingsbrøk. Nærmere om beregning av månedslønn og timelønn:

- Månedslønn = Årslønn/12.

- Månedslønn i mindre enn 100 prosent stilling = månedslønn x avtalt stillingsbrøk, eller månedslønn/37, 5 x avtalt uketimetall.

- Timelønn for hel- og deltidsansatte (inkl. kompensasjon for off. fridager) = månedslønn/157 timelønn for ekstrahjelper (eks. kompensasjon for off. fridager) = månedslønn/162,5

- Timelønn med 50 % overtidstillegg = Månedslønn/162,5 x 1,5

- Timelønn med 100 % overtidstillegg = Månedslønn/162,5 x 2

Mer informasjon

NTFs standard ansettelsesavtale for tannhelsesekretærer, ansettelsesavtale for assistenter og Mønsteravtalen for tannhelsesekretærer finnes i sin helhet på www.tannlegeforeningen.no under jus og arbeidsliv/kontrakter og avtaler.