Håndhygienedagen 5. mai

Riktig utført håndhygiene er det beste tiltaket i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helsetjenesten. Den nasjonale markeringen av verdens håndhygienedag er derfor et viktig bidrag til bedre smittevern.

Verdens helseorganisasjon har etablert 5. mai som Verdens håndhygienedag. Folkehelseinstituttet, landets fire regionale kompetansesentre for smittevern og representanter fra kommunehelsetjenesten inviterer også i år til en nasjonal markering av dagen og en felles dugnad for bedre håndhygiene.

Flere målgrupper

Alt klinisk helsepersonell er som tidligere år målgruppe for markeringen. Erfaringsmessig deltar både sykehus, sykehjem, hjemmetjeneste, legekontor og andre helseinstitusjoner. Lokale avdelinger i en større institusjonsenhet kan delta uten at hele organisasjonen er påmeldt. I år er målgruppen utvidet til også å omfatte renholdspersonell i helseinstitusjoner, og det er også laget eget materiell for tannhelsepersonell. For å kunne følge den årlige aktiviteten knyttet til initiativet er det ønskelig at alle de som markerer dagen melder seg på.

Hansker er årets tema

Rene engangshansker er et viktig hjelpemiddel for effektiv håndhygiene. Litteraturen og erfaringer fra praksis viser imidlertid at hansker ofte benyttes feil i helsetjenesten. Eksempler på dette er at hansker ofte ikke benyttes til rett tid, at rene områder ofte berøres med urene hansker, at det benyttes feil type hansker, at de tas ofte av med feil teknikk slik at hendene forurenses, og at helsepersonell ofte unnlater å utføre håndhygiene etter at hansker er benyttet. Bruk av hansker er derfor valgt som tema for markeringen av 5. mai 2017.

Hvorfor delta?

Erfaringer viser at det kan være utfordrende å innføre gode rutiner for smittevern, inkludert håndhygiene. Markeringen er en god anledning til å rette oppmerksomhet mot temaet, samt å øke kompetanse og gjennomføring av anbefalt håndhygiene. Dette fører til økt pasientsikkerhet.

Arbeidsgruppen har utarbeidet forslag til innsatsområder og aktiviteter. Alle står imidlertid helt fritt i å utforme egne markeringer.

Ved påmelding binder man seg altså ikke til definerte aktiviteter, men bekrefter kun å rette oppmerksomhet mot temaet og å arbeide for bedre etterlevelse av anbefalt håndhygiene.

For å kunne følge den årlige aktiviteten knyttet til initiativet er det ønskelig at alle innen helsetjenesten som markerer dagen melder seg på via questback: https://response.questback.com/isa/qbv.dll/ShowQuest?QuestID=4936407&sid=UM0fL06t75

Aktiviteter og materiell

I år slår vi alle rekorder med nytt materiell: syv plakater, tre informasjonsbrosjyrer, tre undervisningsfilmer, tre presentasjoner, quiz, kahoot med mere.

Vi anbefaler at man under årets markering tar sikte på å øke kunnskapen om korrekt bruk av hansker ved hjelp av det nye informasjons- og undervisningsmateriellet.

Vi oppfordrer i tillegg til andre aktiviteter som: kartlegging og forbedring av håndhygienefasiliteter, kompetansehevende tiltak knyttet til håndhygiene generelt, og observasjon av helsepersonells etterlevelse av håndhygieniske anbefalinger om å unngå bruk av ringer og armbåndsur, skriver Folkehelseinstituttet på: https://www.fhi.no/nyheter/2017/handhygiene-5.-mai/