Frykt for sprøyte hos tannlegen blant 10 - 16-åringer

Karin G. Berge disputerte fredag 25. november 2016 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen (UiB) med avhandlingen: «Fear of intra-oral injections among 10 - 16-year-olds. Assessment, prevalence and treatment».

Det er ikke uvanlig at barn og unge ikke tør å ta bedøvelsessprøyte og derfor unngår nødvendig tannbehandling. For noen får dette alvorlige konsekvenser for tannhelsen.

Avhandlingen består av tre delarbeider. Målsetningen i det første arbeidet var å evaluere reliabiliteten og validiteten av en ny diagnostisk skala til bruk for måling av sterk frykt for intraorale injeksjoner. I det andre delarbeidet var målsetningene, basert på selvrapportering, å estimere prevalensen av høy grad av frykt for intraorale injeksjoner, blodskade, injeksjoner generelt og tannbehandling, samt evaluere om det var høy grad av overlapping. Konsekvenser som unngåelse av tannbehandling ble også evaluert. I det siste delarbeidet var målsetningen å undersøke om kognitiv atferdsterapi, en evidensbasert psykoterapeutisk behandling, var en effektiv behandlingsform for å redusere angst for intraorale injeksjoner.

Arbeidet ble utført ved to studier, en epidemiologisk studie og en behandlingsstudie. Målgruppen var 10 - 16-åringer fra Hordaland fylke.

Funnene viste at den nye skalaen var tilfredsstillende for måling av frykt for intraorale injeksjoner. Når det gjelder forekomst, led nesten fjorten prosent av høy frykt for intraorale injeksjoner, og litt over hver tiende av deltakerne rapporterte at de ville unngå nødvendig tannbehandling dersom bedøvelsessprøyte ble aktuelt. Overlapping mellom ulike lidelser var betydelig. Resultatene viste videre at de fleste med intraoral injeksjonsfobi, lot seg effektivt behandle med kognitiv atferdsterapi (utført i løpet av fem enkeltstående behandlingstimer).

Personalia

F17-01-027.eps

Foto: Jørgen Barth, UiB

Arbeidet er utført ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest, Hordaland og Institutt for klinisk odontologi, Det medisinsk-odontologiske fakultet, Universitetet i Bergen. Hovedveileder har vært førsteamanuensis Marit Slåttelid Skeie og biveiledere ph.d. Maren Lillehaug Agdal og ph.d. Margrethe Vika. Berge tok mastergraden i odontologi i 2009 ved UiB, og jobber i dag ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest, Hordaland.