Antibiotika gjør overvektig

Antibiotika øker kroppsvekten til svin og andre slaktedyr og brukes derfor flittig i landbruket, skriver det danske Tandlægebladet. En ny retrospektiv kohortundersøkelse har nå påvist at noe tilsvarende gjør seg gjeldende for barn.

Undersøkelsen omfatter 21 714 engelske barn, og 6,4 prosent av disse var overvektige i fireårsalderen. Det viste seg at barn som hadde fått antibiotika minst tre ganger innen de fylte to år hadde økt risiko for å bli overvektige som fireåringer.

Andre undersøkelser har vist at det årlig skrives over 10 millioner resepter på antibiotika til barn uten klar indikasjon

Cand.scient.san., ph.d., Institut for Sygdomsforebyggelse, Region Hovedstaden og Københavns Universitet, Teresa Adeltoft Ajslev kommenterer undersøkelsen:

– Dette er en grundig og interessant studie som i likhet med flere andre har påvist en sammenheng mellom inntak av antibiotika tidlig i livet og fedme blant barn. Den spesifikke årsakssammenhengen er ennå ikke kjent, men vi vet at antibiotika, og særlig bredspektrete varianter, ødelegger mange av tarmbakteriene og derved innsnevrer diversiteten av bakterier i tarmen. Vi vet også at slanke individer har en mer forskjelligartet tarmflora enn overvektige. I tillegg vet vi at der er spesifikke forskjeller mellom bakteriesammensetningen hos henholdsvis overvektige og slanke individer. Det tar lang tid for tarmbakteriefloraen å reetablere seg etter en antibiotikakur. For at diversiteten i bakteriefloraen skal kunne gjenetableres kreves det at bakteriearten fortsatt er til stede eller tilføyes, for eksempel via kosten. Til slutt kreves det at det er «plass» på tarmveggen; det vil si at symbiosen mellom bakterieartene i tarmen gjenfinnes. Tallrike antibiotikakurer kan altså ha langsiktige konsekvenser for diversiteten av bakterier, og er tilsynelatende svært avgjørende for tarmens barrierefunksjon. En tett tarmbarriere menes å være særlig essensiell for blant annet beskyttelse mot for eksempel patogene bakteriers inntrengen. Barrieren kan dessuten være med på å minske et for lett opptak av næringsstoffer (bl.a. via spesifikke bakterier, som bryter ned fibre til kortkjedete fete syrer og derved sikrer en sterk slimhinnedannelse og opprettholdelse av barrierefunksjonen).

Kilde: Scott FI, Horton DB, Mamtani R, Haynes K et al. Administration of antibiotics to children before age 2 years increases risk for childhood obesity. Gastroenterology 2016, in press: http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2016.03.006.