Fosfat bedre for barn

F16-08-010.eps

Foto: Yay Images

Tannkrem med lavt fluorinnhold som kompletteres med fosfat beskytter småbarns tenner bedre mot karies enn vanlig fluortannkrem viser ny forskning. Dette skriver den svenske Tandläkartidningen.

Uro for at små barn skal få dental fluorose av for mye fluor i tannkremen har resultert i anbefalinger om å bruke tannkrem med lavt fluorinnhold i noen land.

Men lavfluortannkremens effektivitet som kariesbeskyttelse er uklar. I Europa anbefales i stedet tannkrem med normalt fluorinnhold (1 000st–1 500 ppm fluor), men i liten mengde. Ulempen er at ansvaret for å kontrollere mengden tannkrem og dermed fluoreksponeringen hviler på foreldrene.

Nå kan imidlertid brasilianske forskere ha løst problemet.

I en dobbeltblind, randomisert og kontrollert studie over 18 måneder har de latt 600 førskolebarn i alderen halvannet til fire år børste tennene med en av følgende tre tannkremer:

Vanlig tannkrem inneholdende 1 100 ppm fluor, lavfluortannkrem med 500 ppm fluor pluss 0,25 prosent kalsiumglyserofosfat eller lavfluortannkrem med 500 ppm fluor pluss en prosent natriumtrimetafosfat.

Barna ble undersøkt i barnehagene sine av to kalibrerte tannleger; først ved studiens begynnelse og siden hver sjette måned. Ved undersøkelsene målte de kariesprevalensen med en DMFS-indeks.

Etter 18 måneders tannbørsting fant man at de barna som børstet med lavfluortannkremen med natriumtrimetafosfat hadde den laveste økningen av DMFS-indeks, med 0,26.

Barna som børstet med lavfluortannkremen med kalsiumglyserofosfat hadde en økning av indeksen med 0,54, mens barna som børstet med den vanlige fluortannkremen hadde en økning på 0,74.

Lavfluortannkremen med fosfat er like bra eller bedre enn vanlig tannkrem, konkluderer forskerne.

Kilde: J Dent; Freire et al

Les mer: http://bit.ly/2bvpuQK