Ny ordning for dekning av pasientreiser

Fra 1. oktober kan en søke om å få dekket noen typer pasientreiser på nettet, via portalen helsenorge.no.

- Dette er en tjeneste som gagner både pasientene og helsetjenesten. Pasientene får raskere svar og helsetjenesten bruker mindre tid på saksbehandling. Dermed kan helsetjenesten utnytte ressursene bedre. Dette kommer pasientene til gode, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Hva er nytt?

Pasienten trenger ikke lenger legge ved oppmøtebekreftelse, denne hentes nå fra offentlige registre. Den nye hovedregelen er at reisen blir dekket med en standardsats på kr 2,20 per kilometer, uansett hvilket transportmiddel som benyttes, for reiser som er lengre enn ti kilometer én vei.

Elektronisk selvbetjeningsløsning skal utvikles fortløpende, innen kort tid vil det derfor også bli mulig å søke elektronisk for dekning av reiser med nødvendige tilleggsutgifter, for eksempel utgifter til kost og overnatting.

Etter 1. oktober får pasienter som kan dokumentere medisinsk behov for å kjøre bil, dekket kostnader forbundet med bilreiser, slik som parkering og bompassering. Pasienter som vil søke om å få dekket disse utgiftene, må bruke det nye papirskjemaet.

I tillegg til at det er blitt mulig å søke elektronisk, er det også utarbeidet et nytt papirskjema og ny veiledning på papir. Det nye papirskjemaet er tilgjengelig på helsenorge.no og hos behandler.

Når skal pasienten bruke ny løsning?

Pasientreiser som foretas 1. oktober eller senere skal benytte nytt papirskjema, og fra den dagen kan reisene legges inn på helsenorge.no. Reiser som gjennomføres til og med 30. september, sendes inn på tidligere gjeldende papirskjema og dette må sendes per post, som før.

Nye nettsider

Fra 1. oktober vil informasjonen deles på to ulike nettsider. www.pasientreiser.no skal være et nettsted for helsepersonell og andre fagpersoner, mens all pasientrettet informasjon vil ligge tilgjengelig på www.helsenorge.no. Ved å logge seg inn på www.helsenorge.no/min-helse kan en bruke den elektroniske selvbetjeningsløsningen.

Det kan tas kontakt med Pasientreiser på telefon 05515 for mer informasjon eller en kan lese mer om den nye ordningen på Pasientreisers nettsider.