Etikk på landsmøtet

Også i år finner du medlemmer fra NTFs råd for tannlegeetikk på etikkhjørnet på NTFs landsmøte i Stavanger. Etikkhjørnet er en møteplass for medlemmene. Her kan du møte medlemmer av NTFs råd for tannlegeetikk direkte, og ta opp etiske spørsmål eller problemstillinger med oss.

Tradisjonen tro har vi også denne gangen med oss noen kasus og problemstillinger som vi gjerne vil diskutere med medlemmene. I år har vi valgt å fokusere litt ekstra på to bestemmelser under kapitlet

Tannlegens forhold til pasienten

§ 7 Øyeblikkelig hjelp

«En tannlege plikter å yte øyeblikkelig hjelp til pasienter når det må antas at hjelpen er påtrengende nødvendig. Plikten gjelder ikke i den grad annet kvalifisert helsepersonell påtar seg ansvaret for å hjelpe.«

§ 9 Pasientens økonomiske rettigheter

«Tannlegen skal hjelpe sine pasienter til å oppnå økonomiske rettigheter og ytelser som følger av lovgivning.

Tannlegen skal overfor institusjoner som dekker helseutgifter medvirke til at pasienten ikke skaffes uberettiget økonomisk eller annen fordel.»

Dette er to bestemmelser som kan være en utfordring i vår kliniske hverdag.

Når det gjelder § 7om øyeblikkelig hjelp kan man eksempelvis bli oppringt av en pasient, og vi kan velge om vi vil ta telefonen. Men plutselig dukker det opp et bilde eller en melding på skjermen vår. Hva gjør vi da?

Hva angår § 9 om pasientens økonomiske rettigheter sitter vi ofte mellom barken og veden. Vi skal hjelpe våre pasienter, samtidig som vi har et ansvar for fellesskapets penger.

Vi vil gjerne diskutere dette og lignende problemstillinger, og også andre temaer med dere. Hvis du har en spesiell sak du vil referere er det fint hvis du anonymiserer den, da er det lettere å være objektiv.

Noen ganger kan det være vanskelig å gi direkte svar, og noen ganger dreier det seg om juridiske spørsmål som må stilles til juridisk avdeling i NTF, og som er tilgjengelig på NTFs stand. Der er det også mulig å reservere time med en av NTFs jurister, på landsmøtet.

Kom gjerne innom oss med det du lurer på knyttet til etiske problemstillinger og det etiske regelverket. Det er viktig for oss i rådet å få tilbakemeldinger fra medlemmene. Kom gjerne innom og ta en kaffe med oss på etikkhjørnet.

Godt landsmøte!

MariaAlvenes 

Leder av NTFs råd for tannlegeetikk