Forskerlinjen i odontologi ved Universitetet i Bergen

De siste seks årene har tannlegestudentene i Bergen hatt mulighet til å ta ett års lønnet fri fra studiene for å fordype seg i forskning.

F16-09-040.eps

Forskerlinjestudentene i odontologi ved Det medisinsk-odontologiske fakultet i Bergen høsten 2016. Fra venstre: Magnus Bratteberg, Kordian Staniszewski, Håkon Gulliksen, Anneli Skjold, Martha Rolland Jacobsen, Hanne Borge, Lisa Céline Willassen. Foto: Jørgen Barth, UiB.

Til nå har åtte kandidater benyttet seg av dette generøse tilbudet fra Det medisinsk-odontologiske fakultetet og to til vil slutte seg til gruppen nå i høst. Én kandidat er ferdig med både forskerlinje og grunnstudiet.

Mange tema

Studentene fordyper seg i høyst ulike prosjekter, som munnhulekreft, kjeveleddsmerter, farmakologi og dentale materialer til unge og gamle. Felles for alle prosjektene er at de er på et høyt vitenskapelig nivå. Studentene skal gjennomføre minst ett prosjekt som skal munne ut i en vitenskapelig artikkel i løpet av studietiden. Underveis reiser de på konferanser eller utveksling verden rundt. Bare dette siste året har ulike kandidater vært i Tyskland, Estland, Australia og i India på konferanser og utveksling.

Tannlegestudentene deltar på fellesarrangementer med forskerlinjen i medisin på fakultet og også på nasjonalt nivå. I år er våre kandidater med på å arrangere «Frampeik», forskerlinjestudentenes egen nasjonale konferanse

Der presenterer og diskuterer de sine prosjekter med alle de andre forskerlinjestudentene fra hele Norge.

En rekrutteringsarena

Tanken bak forskerlinjen er at studenter skal kunne få mulighet til å fordype seg i et spesielt tema, samt at de kan få

prøve ut hva det vil si å være forsker på heltid. Dette vil kunne stimulere til at flere tannleger vil søke tilbake til fagmiljøene for videre studier slik som spesialisering og doktorgrad.

Forskerlinjen ble fremmet som et forsøksprosjekt fra de medisinske fakultetene for å få ned gjennomsnittsalderen på doktorgradskandidatene og for å øke andelen leger som ønsket å ta en medisinsk doktorgrad tidlig i yrkesløpet. Oppfølgingsstudier viser at det har vært vellykket. Omtrent halvparten avforskerlinjekandidatene gjennomfører doktorgrad (PhD) mindre enn fem år etter endt utdanning. Jo tidligere i karrieren man oppnår forskningskompetanse, jo større er sannsynligheten for å gjøre forskningsmessige fremskritt som driver odontologi som fag videre.

MaritØilo