Alltid underveis

For tannlegene Raquel Galetto og Roberto Plascencia har det å løpe maraton blitt en livsstil. Den mest krevende løypa gikk fra Mexico City til egen tannlegepraksis på Bislett i Oslo.

F16-06-005.eps

Raquel blåser et kyss. Lisboa Rock n' roll marathon, oktober 2014.

Galetto og Plascencia møttes under tannlegestudiene i Mexico City. Begge fullførte i 1996. De visste at det ville bli vanskelig å bygge seg opp som selvstendig næringsdrivende tannleger i hjemlandet, og lekte med tanken på å flytte ut. Canada var lenge en god kandidat. Men så traff de en delegasjon av nordmenn i et bryllup.

- Nordmennene var hyggelige. De ble ganske livlige etter hvert også, sier Roberto og ler.

De to meksikanerne ble nysgjerrige på Norge, et land de inntil da knapt visste eksisterte.

- Fulle av eventyrlyst og pågangsmot, sendte vi en forespørsel til Det odontologiske fakultet i Oslo for å høre om det var mulig for oss å jobbe som tannleger i Norge, sier Raquel.

Det var det. Men først måtte de ha oppholdstillatelse, beherske norsk og engelsk både skriftlig og muntlig, ta et par eksamener fra grunnutdanningen i odontologi, og så søke om opptak på lisensprogrammet.

Kom som au pair

Løsningen med hensyn til oppholdstillatelse, ble å komme til Norge som au pair. I 2001 begynte Raquel å jobbe hos en tannlegefamilie på Smestad i Oslo, Roberto kom til en familie på Nesøya. Begge to begynte umiddelbart på norskkurs.

- Jeg hadde flaks med vertskapsfamilien min. Gjennom den ble jeg kjent med tannlegeyrket i Norge fra første stund, sier Raquel.

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) engasjerte Institutt for klinisk odontologi i Bergen for å vurdere om Raquel og Roberto var aktuelle kandidater for lisensprogrammet.

- Vi hadde en todelt opptaksprøve. På dag én ble vi målt på praktiske ferdigheter. Dagen etter ble vi eksaminert av et panel bestående av eldre tannleger med vestlandsdialekt. Dette var i 2003, og norskkunnskapene våre var ikke på langt nær så gode som i dag. Det var to tøffe dager, men vi greide det, sier Roberto.

Raquel og Roberto gikk åttende, niende og tiende semester sammen med ordinære studenter før de endelig kunne ta avsluttende eksamen. Roberto fikk sin autorisasjon i 2005. Raquel, som i mellomtiden hadde født en datter, fikk sin i 2007.

F16-06-006.eps

Boston 2016. Raquels åttende og Robertos niende maraton.

Drev egenreklame

I dag eier og driver de Tannlege Bislett i Oslo. De overtok klinikken etter en eldre tannlege med faste pasienter som snart forsvant. Men paret fra Mexico gir aldri opp.

- Vi utnyttet det faktum at vi var de eneste tannlegene i Oslo med spansk som morsmål, og henvendte oss til det latinamerikanske miljøet. Vi hadde radioreklame på Radio Latin-Amerika, og besøkte alle spansktalende ambassader i Oslo, forteller Roberto.

Ryktet begynte å spre seg. Etter hvert satset de også på studenter, og i dag er 80 prosent av kundegrunnlaget skandinavisk.

- Pasientene anbefaler oss videre. Vi tar vare på hele pasienten, ikke bare på tennene. Mange av pasientene har blitt våre venner, vi er som en stor familie, sier Raquel fornøyd.

Maraton er et eventyr

Det har kostet å etablere seg i Norge. På veien har de lagt ned utallige arbeidstimer, og stressnivået har i perioder vært høyt. På et tidspunkt begynte Roberto å løpe for å kople av. Raquel, som er tidligere turner, holdt seg i form på treningssenteret. Men da familien flyttet til Eidsvold for seks år siden, overtalte Roberto henne til å forsøke seg på en joggetur. Siden har hun løpt åtte maraton og to ultraløp. Roberto kan notere seg med ni maraton og fire ultra. Ultraløp eller ultramaraton er betegnelsen på løp som er lenger enn maraton (42 195 meter) i distanse. heter det når det er lengre enn maraton, som er

- Løpingen er blitt en livsstil. Vi reiser rundt i verden for å delta i konkurranser. Jeg løp min første maraton i Roma, og ble betatt av byen. I år løp jeg der for tredje gang og satte ny personlig rekord med 3: 55, forteller Raquel.

F16-06-007.jpg

Thames Trot Ultra Race.

De planlegger alle løpene sine ett år i forveien. En del av moroa er å oppleve nye steder, bo på gode hoteller og spise godt. Nå er de opptatt av å fullføre «de seks store» maratonløpene; New York, Boston, Chicago, London, Berlin og Tokyo - noe de allerede er godt i gang med.

Mellom løpene slurver de ikke med treningen. De spiser fornuftig og sørger for å få nok restitusjon. Mange av pasientene de har er også ivrige løpere.

- For oss er maraton et eventyr som varer i tre til fire timer. For å få maks ut av det, møter vi så godt forberedt som mulig. Løpingen gir oss ny energi som vi deler med pasientene, sier Roberto.

Hans personlige rekord på maraton er 3: 09. Målet er å komme under tre timer.

- De siste kilometerne av et maraton løper man med hjertet. Om det ikke gikk helt som forventet, er det aldri lenge til neste løp hvor du kan revansjere, sier Raquel.

Tone EliseEng Galåen 

Foto: Privat

Tekst