Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Nyansattes rett til ferie og feriepenger

Jeg har en nyansatt som ønsker å ta ut ferie i sommer. Har hun rett til det når det ikke er opptjent feriepenger hos meg?

Svar: Retten til feriefritid og retten til feriepenger er to forskjellige ting.

Alle arbeidstakere har krav på feriefritid uavhengig av hvor lenge de har vært ansatt i virksomheten, men lengden på ferien man har krav på er avhengig av når den ansatte tiltrådte stillingen.

Hovedregelen etter ferieloven gir alle ansatte krav på ferie i 25 virkedager. Lørdag regnes som virkedag slik at ferien i realiteten utgjør fire uker og én dag. Søndager og helligdager regnes ikke som virkedager. Retten til en femte ferieuke (fire ekstra dager) utledes ikke av ferieloven, men er vanlig i store deler av norsk arbeidsliv. Det er også anledning til å avtale lengre ferie.

For å få rett til full ferie må den ansatte ha tiltrådt stillingen senest 30. september i ferieåret. Nyansatte som tiltrer senere, har bare krav på én uke og én dag ferie forutsatt at det ikke allerede er avviklet full ferie hos en tidligere arbeidsgiver. For å ha rett til tre ukers ferie i hovedferieperioden (1. juni - 30. september) må den ansatte ha tiltrådt stillingen innen 15. august i ferieåret.

Feriepengenes størrelse avhenger av opptjening i foregående kalenderår. I feriepengegrunnlaget inngår vanlig lønn, bonus eller provisjon og overtidsgodtgjørelse. Har ikke den nyansatte opptjent feriepenger i det foregående året kan hun velge å ta ut ferie uten feriepengedekning. Dette er ikke arbeidsgivers ansvar, og du kan ikke nekte vedkommende å ta ut ferie på grunn av manglende opptjening av feriepenger.

Ansatte som ikke har opptjent fulle rettigheter til feriepenger, kan motsette seg å avvikle ferie i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Hvis driften av tannlegekontoret stenges helt eller delvis pga. ferieavvikling må den ansatte likevel akseptere å ta ferie.