Helsepolitisk barometer:

Folket vil ha mer offentlig støtte

NTF har, som en av 15 organisasjoner og foreninger, deltatt i TNS Gallups helsebarometer, hvor formålet har vært å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål.

F16-05-012.eps

Figur 1.

Resultatene viser at det er massiv oppslutning i befolkningen om at det bør gis mer offentlig støtte til voksnes tannhelse. Folket støtter også NTF i synet på at personer med sykdom som gir dårlig tannhelse, bør prioriteres først. Mer enn en tredel av de spurte er villige til å øke skatten for å finansiere de ekstra utgiftene.

I dag bruker det offentlige over fem milliarder kroner på tannbehandling, men hele 68 % av deltakerne i undersøkelsen synes at det offentlige bør bidra i enda større grad til å finansiere den voksne befolkningens utgifter til tannbehandling. 35 % ønsker økt skatt for å dekke inn dette, mens 33 % mener at pengene kan tas fra andre helseområder. I tillegg ønsker 14 % å beholde dagens ordning, mens bare fem % mener tannbehandling bør finansieres via private helseforsikringer.

F16-05-013.eps

Figur 2.

Tallene viser også tydelig at tannhelse er viktig for befolkningen. Hele 93 % vil at myndighetene skal prioritere tannsykdom i samme grad som annen sykdom. Dette er tall NTF kan glede seg over. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre de offentlige støtteordningene, og vi er selvfølgelig helt enig med det norske folk om at det bør vies mer oppmerksomhet og mer penger til tannhelse.

Personer med sykdommer som gir dårlig tannhelse bør prioriteres

Dersom det offentlige skulle dekke mer av den voksne befolknings utgifter til tannbehandling, mener de fleste (44 %) at det er personer med sykdommer som gir dårlig tannhelse som bør prioriteres. 29 % synes det bør tas hensyn til personer med dårlig økonomi, 28 % vil gi prioritet til personer med særlig høye tannhelseutgifter, mens kun 22 % mener tilbudet bør gå til hele befolkningen.

Dette er helt i tråd med NTFs standpunkt om økt støtte til de gruppene som trenger det mest. Det er et paradoks at regjeringen i de to siste statsbudsjettene har valgt å gå i en annen retning, ved nettopp å kutte i støtten til de med størst behov og flytte midler over til andre områder.

At såpass få ønsker at ekstra midler skal fordeles jevnt blant hele befolkningen, er også i tråd med NTFs syn om at egenandelstak og høykostnadsbeskyttelse ikke er den beste løsningen. Vi er glade for å se at det norske folk er enig med oss også på dette punktet!

Om undersøkelsen

Helsepolitisk barometer er en uavhengig, syndikert undersøkelse utført og eid av TNS Gallup. 1 728 personer var med på undersøkelsen, og utvalget er representativt for den norske befolkningen over 16 år. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål. Dette er første gangen undersøkelsen gjennomføres, og resultatene som helhet ble presentert 26. april.

Mer informasjon finner du på www.tannlegeforeningen.no

Morten HarryRolstad 

Generalsekretær i NTF