Vil måle det som gjør livet verdt å leve

Livskvalitet handler om det som gjør livet verdt å leve. Hva skal til for at befolkningens livskvalitet blir sett på som et viktig mål på hvordan samfunnet utvikler seg?

? Nå starter Helsedirektoratet i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Statistisk sentralbyrå (SSB) arbeidet med å få på plass en anbefaling for måling av befolkningens livskvalitet.

Hensikten med prosjektet er å bidra til å skaffe bedre informasjon om hvordan mennesker i Norge har det, med hovedvekt på befolkningens egne vurderinger og opplevelser.

- Vi har helse og gode liv som mål. Da kan vi ikke bare se på hvor lenge folk lever - men også på livskvaliteten. Et viktig spørsmål er om livet blir bedre for alle, eller om det er noen grupper i samfunnet som får det verre, i absolutt eller relativ forstand, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Ole Trygve Stigen.

- Vi vil gi anbefalinger om hvordan livskvalitet kan måles, hvilke typer data det er behov for, og hva slags praktiske grep som kan tas for å sikre bedre datatilfang i framtiden. Dette skal vi gjøre i samarbeid med Folkehelseinstituttet og SSB, og vi skal ha et forslag klart til Helse- og omsorgsdepartementet innen juni 2016, sier Stigen.

Stigen viser til at livskvalitetsdata kan gi viktig informasjon om samfunnsutviklingen og være nyttige som politisk styringsverktøy.

- At mennesker trives og fungerer godt er et viktig mål for myndigheter som har ansvar for oppvekst, barnehage/skole, arbeidsliv, kultur og fritid. Livskvalitetsdata kan derfor bidra til bedre forankring av felles mål i folkehelsearbeidet, sier Stigen.

Regjeringen har gjennom Folkehelsemeldingen Mestring og muligheter, Meld. St. 19 (2014 - 2015) (regjeringen.no) stadfestet at psykisk helse skal få større plass og inkluderes som en likeverdig del av folkehelsearbeidet.

- For å oppnå dette er det nyttig med begreper som beskriver 'positiv psykisk helse', det å trives og fungere godt. Han viser til at folkehelseloven (lovdata.no) tydeliggjør ansvaret for å ha oversikt over befolkningens helse og trivsel, og faktorer som påvirker disse, både på lokalt og nasjonalt nivå, skriver Helsedirektoratet.