§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Oppdragstakermodellen

Jeg kjøper tjenester av annen tannlege etter oppdragstakermodellen. Oppdragstaker har selvsagt egen avtale med Helfo om direkte oppgjør, men pengene har gått direkte inn på min bedrifts konto. Hvis Helfo i etterkant foretar kontroller der det viser seg at vi har fått for mye refundert og dette gjelder kontraktøren, hvem er da juridisk ansvarlig for å tilbakebetale dette? Jeg mener at dette er den utførende behandlers ansvar, men er samtidig usikker i og med at refusjonen i første omgang har gått til min klinikk og jeg har videre utbetalt kontraktørens andel.

Svar: Helfo opplyser at de som utgangspunkt retter tilbakebetalingskrav til den de har direkteoppgjørsavtale med og som har fremsatt kravet. Helfo er kjent med at refusjonen i noen tilfeller går til praksiseier, men retter likevel tilbakebetalingskravet til behandler.

Helfo har imidlertid hjemmel til å rette tilbakebetalingskravet til mottakeren av feilutbetalingen. Hjemmelen finnes i folketrygdloven § 22 - 15a fjerde ledd: «Krav etter første ledd skal rettes mot mottakeren av feilutbetalingen.» I forarbeidene til denne bestemmelsen sies det «Som mottaker reknast den som faktisk har fått pengane utbetalt til seg, til dømes eigaren av kontoen som pengane har gått inn på.»

Helfo har opplyst til oss om at de hittil ikke har brukt denne hjemmelen, men at de ikke ser bort ifra at de i fremtiden vil kunne bruke den. Det er spesielt i tilfeller hvor oppdragstakertannlegen går konkurs eller han/hun ikke er å få tak i, at dette vil kunne bli aktuelt.

Helfo har på forespørsel fra en praksiseier også uttalt at det ikke er å anbefale at refusjonen går inn på praksiseiers konto. De mener altså at det er ryddigst at refusjonen utbetales til den som har ansvaret for at refusjonskravet er riktig fremsatt.