Håkon Kitterød

F16-02-034.eps

Tannlege Håkon Roald Kitterød døde søndag 3. januar, på sin 84-årsdag.

Med Håkon har Halden-tannlegene mistet sin nestor, og en god venn som i mange år spilte en viktig rolle i tannlegekollegiet i byen.

Håkon Kitterød ble født og vokste opp i Enningdalen som nummer fem av en søskenflokk på syv. Han gikk på Eidsvoll Landsgymnas, og avla examen artium der i 1953. På gymnaset traff han Inger Mørch, som videre utdannet seg til tannlege i Oslo. For Håkon gikk turen til Glasgow University Dental School, der han avla sin eksamen i 1958. Håkon førte gjennom hele sin karriere enkelte journalnotater på engelsk, så nomenklaturen fra studiedagene satt vel forankret hos ham.

Da Inger var ferdig med studiene, giftet hun og Håkon seg, i 1957, og etter hvert fikk de fire barn. I 1959 gjennomgikk han tilleggskurset ved Det odontologiske fakultet i Oslo. Dette var nødvendig for å få norsk lisens. Så ble det tjeneste som militærtannlege på Jessheim og i Oslo i 1959 - 60, og to års plikttjeneste som skoletannlege og i privat praksis på Søndre Land, før ekteparet Kitterød etablerte seg i Halden.

I 1962 startet Håkon privat praksis i Tungegården i Halden sentrum, en praksis han flyttet til Sparebankgården i 1974. Halden Sparebank bygget et moderne påbygg, og på toppen innredet Kitterød et moderne og funksjonelt tannlegekontor. Her ble han praksisnabo med Johs. Sponheim og fra henholdsvis 1985 og 1993 med undertegnede, frem til han pensjonerte seg i 2000. Vi kjøpte da Håkons praksis, som ble en del av «Tannlegene på Wiels plass».

Håkon Kitterød var en dedikert tannlege, og litt av et petimeter. Vi ser fortsatt i dag velfungerende fyllinger, kroner og broer som Håkon har laget helt tilbake på 1960-tallet. Et av hans «varemerker» var at han alltid trallet og sang mens han arbeidet. Også her hadde Kitterød forberedt seg vel, han tok sågar sangtimer i en periode og var et ivrig medlem i sangkoret Haldenia. «Når Kitterød begynte å nynne, da skjønte en at det var alvor», sa en pasient en gang.

Håkon engasjerte seg i det kollegiale samholdet helt fra han etablerte seg i Halden. Han var med på den formelle stiftelsen av Halden Tannlegeklubb og ledet klubben i en periode. I 1976 ble han varamann til styret i Østfold Tannlegeforening og året etter ble han viseformann. I dette vervet ble han den første som også fikk tittelen informasjonssekretær. Han ledet foreningen i årene 1979 til 1981, og var da altså formann under feiringen ØTFs 85-årsjubileum i 1980. I 1985 ble han dekorert med ØTFs hederstegn.

Håkon var med å stifte Kiwanis Club i Halden i 1968 og han var medlem her i en årrekke. Også i Haldens Klub var han et ivrig medlem, og han var medlem av klubbens direksjon i årene 1984 og 1985.

Håkon hadde god fysikk og med sin bakgrunn som bondegutt fra Enningdalen gikk han ikke av veien for fysisk arbeid som å felle store trær. Han var selvhjulpen, og brukte tid og energi på å vedlikeholde både sitt store hus og hytta på Hvaler. Her var han også i sitt ess med hurtiggående båt og vannskikjøring.

I de siste årene sviktet Håkons helse, og han døde fredelig på Halden helsehus. Våre tanker går til Inger, som både var hans livsledsager og kollega, barn, barnebarn og oldebarn. Vi lyser fred over Håkon Kitterøds minne.

Ellen CathrineMork-Knutsen 
BamseMork-Knutsen