Endringer i Helsedirektoratet

I revidert nasjonalbudsjett i mai presenterte regjeringen ny virksomhetsstruktur for etatene under Helse- og omsorgsdepartementet. Fra 1. januar 2016 fikk Helsedirektoratet nye oppgaver og ansvarsområder.

Nye oppgaver

Som følge av den nye virksomhetsstrukturen skal over 350 årsverk ut av direktoratet og nær 200 årsverk inn. Med årsverkene som kommer inn følger oppgaver og ansvar som skal styrke Helsedirektoratets rolle som fag- og myndighetsorgan:

- Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) overføres i sin helhet til direktoratet.

- Seksjon for meldesystemer og sekretariatet for Nasjonalt råd for prioritering i helse- og omsorgstjenesten fra Kunnskapssenteret overføres til direktoratet.

- Administrative ressurser fra Statens institutt for rusmiddelforskning overføres til direktoratet.

- Statens strålevern organiseres som en etat i Helsedirektoratet.

Endrede oppgaver

- Klagesaker fra Helsedirektoratet skal overføres til det nye nasjonale klageorganet for helsetjenesten.

- Bibliotektjenestene i etatene samles i Folkehelseinstituttet.

Nytt direktorat

I tillegg til oppgavene som kommer inn, er det også noen endringer i oppgaver og miljøer som samles utenfor Helsedirektoratet: E-helsedivisjonen i Helsedirektoratet trekkes ut og etableres som Direktoratet for e-helse.

Bakgrunnen for å etablere et eget direktorat, er å sikre en sterkere og mer koordinert IKT-utvikling i hele helse- og omsorgssektoren. Mer informasjon om det nye direktoratet finner du på ehelse.no og i artikkelen «Praktisk informasjon».

Kilde: Helsedirektoratet