§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

NPE og ansvarsforsikring

Hvorfor tilbyr ikke NTF lenger noen form for ansvarsforsikring til sine medlemmer?

Svar: Den tidligere ordningen med ansvarsforsikring for privatpraktiserende tannleger er erstattet av Norsk pasientskadeerstatning (NPE). NPE er et statlig forvaltningsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, som behandler erstatningskrav fra pasienter som mener de er blitt er blitt påført en skade etter behandlingssvikt i helsetjenesten.

Tannhelsepersonell i privat sektor ble inkludert i Norsk pasientskadeerstatning fra 1. januar 2009. Den offentlige tannhelsetjenesten har vært omfattet av ordningen siden starten, 1. januar 2003. Ordningen innebærer at tannleger skal registrere sin virksomhet og betale tilskudd til NPE. Til gjengjeld er det NPE som skal motta og håndtere eventuelle erstatningskrav fra pasienter. Saksbehandlingen her er gratis.

Innmelding og oppdatering av informasjon om virksomheten skal gjøres elektronisk via Altinn.no/Skjema og tjenester/Innmelding av private helsetjenester til Norsk pasientskadeerstatning.

Oppføringen fornyes automatisk, og det er kun endringer som skal meldes til NPE innen meldefristen som er 1. februar. Med endring menes endring i kontaktopplysninger, antall årsverk, type helsepersonell eller organisasjonsendring. Oppstart av nye virksomheter meldes fortløpende gjennom året og senest innen en uke etter oppstart av pasientbehandling.

Dersom virksomheten skulle ha vært registrert tidligere, kan du etterregistrere for årene 2009 - 2015. Da må det sendes en skriftlig henvendelse til NPE, per post eller e-post til npeprivat@npe.no

Den nedre grensen for erstatningskrav som skal behandles av NPE er med virkning fra 1. januar 2016 hevet fra 5 000 til 10 000 kroner. En pasient som har hatt et økonomisk tap på mindre enn 10 000 kroner, kan heretter ikke søke erstatning i NPE. Dette har også betydning for NTFs klagenemnder. I reglene for lokalforeningenes klagenemnder heter det i § 3 at nemnden skal avvise en «klagesak der nedsettelsen av honoraret eller korrigeringen/omgjøringen har større verdi enn NPEs nedre grense for behandling». Når denne grensen nå heves hos NPE, innebærer det samtidig at NTFs klagenemnder kan behandle saker der nedsettelsen av honoraret eller korrigeringen/omgjøringen vil ha en verdi på inntil 10 000 kroner.